Napirenden van az új ügyvédi törvény előkészítése, ahol számos kérdést kell megvilágítani - mondta dr.Trócsányi László igazságügyi miniszter az InfoRádiónak. Például azt, hogy mit kell nyilvánosságra hozni, vagy hogyan védik a letéti pénzeket. Tehát vannak olyan alapkérdések, amelyeket az ügyvédi törvénynél konszenzussal kell megalkotni.

Talán az is volt a probléma, hogy konszenzus nélkül került be a jogrendszerbe a számviteli beszámolók nyilvánosságrahozási kötelezettségének előírása, ehhez az ügyvédi társadalom konszenzusára is szükség volna. A kérdést elő fogjuk hozni, újra meg kell vitatni, megoldást kell találni mondta egyebek között a miniszter.

Dr. Trócsányi László elmondta: jelenleg csak az ügyvédi irodák adóbevallása nyilvános, amit az adóhatóságok ismernek. Hogy milyen plusz információkat hozunk nyilvánosságra, ez nyilván versenyjogi kérdés is az ügyvédi irodák között. Nagyon szenzitív kérdés, hogy a különböző bevételekből mi következik, amely a nagy ügyvédi irodáknál lehet igazán látványos. Ha viszont ezt mindenkire nézve átírjuk, akkor például a kisvárosokban, ahol csak néhány ügyvédi iroda van, egészen új helyzet teremtődhet. Vagyis ez egy olyan kérdés, amely mélyebb átgondolást igényel. Talán amikor ez a jogszabály elfogadásra került, nem lett átgondolva minden apró részlet.

"Én a transzparencia híve vagyok, de ettől függetlenül nagyon át kell gondolni a törvényt, amelynek megalkotásakor mindenre választ fogunk kapni" - fogalmazott az igazságügyi miniszter.

A dr. Trócsányi László interjúj - készítette Exterde Tibor - teljes terjedelmében (3,13 perc) itt hallgatható meg.