Az igazságügyi miniszter kapta azt a feladatot is, hogy hazánk és az EU kapcsolatainak jogi természetű ügyeit felügyelje. Tájékoztatójában kiemelkedő szerepet kaptak az EU-val kapcsolatos időszerű kérdések.

Boszorkányüldözés

A magyar jogalkotást érő brüsszeli kifogásokról dr. Varga Judit úgy vélekedett: „boszorkányüldözés” zajlik. Noha bevett gyakorlat, hogy a tagállamok időnként színtiszta jogi vitába keverednek az EU-val, Magyarország esetében nem erről van szó, hanem politikáról – közölte, a Sargentini-jelentést is ebbe a kategóriába sorolva.

Kölcsönös tiszteletet!

Azt mondta, miniszterként folytatja államtitkárként megkezdett munkáját, a hetedik cikkely szerinti eljárás ügy.ben képviseli a magyar érdekeket. A tagállamok kölcsönös tiszteletére épülő Európát kell szorgalmazni – hangoztatta.

Hihetetlenül sikeres együttműködés

Dr. Varga Judit úgy értékelte, hogy a visegrádi négyek (V4 – Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) együttműködése hihetetlenül sikeres.

Kiemelte: „sikerült megakadályoznunk”, hogy Manfred Weber vagy Frans Timmermans legyen az Európai Bizottság (EB) elnöke. Ursula von der Leyennek a személyiségéből, múltjából arra lehet következtetni, hogy nyitottabb lesz Közép-Európa problémáira – vélekedett a miniszter.

Ugyanakkor hozzátette: ha az EB új elnöke a magyar nemzeti érdekeket sértő lépésre készülne majd, azt hárítani fogják.

Nem lehet Közép-Európát megkerülni

Dr. Varga Judit a migráció ügyére is kitért. Azt mondta, az a cél, hogy hosszú távon olyan megoldás szülessen, amely minden állam érdekeit figyelembe veszi. Hozzáfűzte: nem fogják hagyni, hogy a döntéshozatal során megkerüljék Közép-Európát.

Lesz bírói fizetésemelés

Ősszel indulnak a konkrét viták az igazságügyi alkalmazotti és a bírói bérek rendezésének részleteiről, jövőre pedig remélhetőleg megkezdődik a folyamat – közölte az igazságügyi miniszter az M1 aktuális csatorna július 15-i esti műsorában.

Dr. Varga Judit azt mondta, a kormányfő megígérte neki, hogy számíthat a támogatására a fizetések rendezésének ügy.ben, mert méltatlan az igazságszolgáltatásban dolgozók bére.