1. Az E-ügyintézési tv. (Eüsz.) 14. §-a szerint az ügyvédek is kötelesek bejelenteni az ún. "Rendelkezési Nyilvántartásba" az elektronikus kapcsolattartásra szolgáló "hivatalos elérhetőségüket". Erre szolgál a Cégkapu, az elektronikus postafiók. A cégkapumegbízott a rendszer segítségével megadhatja, hogy a cégből kik azok, akik dokumentumokat küldhetnek és fogadhatnak. Erre a személyes tárhely esetén nincs lehetőség. A hivatalos elérhetőségről történő dokumentumküldés és az azon történő fogadás 2018. január 1-től nemcsak kötelező, hanem csak akkortól megnyíló lehetőség az e-ügyintézést biztosító szervezetek felé, a valódi iratok küldésére és fogadására. Addig természetesen az Ügyfélkapu továbbra is használható. A NISZ Zrt., mint a Cégkapu szolgáltatója a http://ekozig.mo.hu/cegkapu weboldalon közzétette a Cégkapuhoz kapcsolódó oktatóvideót és tájékoztató anyagokat. Az oldal frissítése folyamatos, így a jövőben is erről az oldalról lesz elérhető minden tájékoztatás a Cégkapuhoz kapcsolódóan.
  2. 2018. január 1-től kizárólag az új postafiók-szolgáltatás lesz elérhető a https://tarhely.gov.hu weboldalon (is), amely egységes felületet, tárhelyet biztosít az állampolgárok, a Hivatali kapuval és a Cégkapuval rendelkezők számára.
  • Új, modern, webmail jellegű felület, mely már az új trendeknek megfelelően mobileszközökre optimalizáltan működik.
  • A jelenleg csak Ügyfélkapu-azonosítással igénybe vehető tárhely ezentúl minden az állam által biztosított azonosítási szolgáltatással használható.
  • A tömeges dokumentumletöltés funkció a tartós tárból is elérhető.
  • 2018. január 1-től megszűnik a Perkapu, dokumentumot fogadni és küldeni már nem lehet, de a Perkapuból még letölthetők lesznek a korábban érkezett dokumentumok.

A december végéig tartó párhuzamos működés miatt a https://tarhely.gov.hu címről azonosítás után elérhető új felület a régi szolgáltatással megegyező háttérszolgáltatásokon alapszik, így az új felülten letöltött vagy törölt dokumentumok a régi tárhelyen is kézbesítetté vagy töröltté válnak.

3. Az új, KAÜ-azonosítással (Központi Azonosítási Ügynök) elérhető felületen a munkamenet eltér az eddig megszokottól:

Az Ügyfélkapu-munkamenet a bejelentkezéstől számított inaktivitási időt veszi figyelembe (30 perc). A Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) munkamenet élettartama azonban ennél jóval hosszabb, a bejelentkezéstől számítva 240 perc, aktivitástól, azaz az oldalon végzett tevékenységtől függetlenül.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben Ön bejelentkezett az Ügyfélkapun, és 30 perce nem végez semmilyen műveletet az oldalon, de a KAÜ 240 perces élettartam még nem járt le, a rendszer ugyan figyelmezteti Önt a munkamenet lejártára, de munkáját a 30 perc leteltével anélkül folytathatja, hogy ismételten meg kellene adnia az azonosítóit. Amennyiben az Ön bejelentkezése óta már eltelt 240 perc, abban az esetben - tevékenységének folytatásához - a rendszer újbóli azonosítást kér.

Ha nem kívánja tovább használni a szolgáltatást, - adatainak biztonsága védelmében - ne a böngészőablakot zárja be, hanem mindig kattintson Kijelentkezés gombra.

A szolgáltatással kapcsolatos kérdését, észrevételét a NISZ Zrt. az ekozig@1818.hu e-mail címen fogadja.

(Cimfotónk illusztráció)