A koronavírus elleni oltottságot bizonyító igazolványok felmutatásáról az atv.hu kérdezte a NAIH elnökét.

Április 26-án megjelent a kormányrendelet arról, hogy ha az átoltottság eléri a 4 milliós határt, új intézkedések lépnek életbe, és ezek jelentős része "védettséghez, védettségi igazolványhoz", azaz a koronavírus elleni oltottsághoz, az oltottságot bizonyító igazolványhoz lesz kötve.

A kormány döntése szerint a koronavírus elleni oltottság igazolása az oltottságot bizonyító igazolvány felmutatásával történik, az oltottság tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható - tartalmazza a kormányrendelet.

A NAIH elnöke az atv.hu kérdésére, miszerint alkotmányosan bármilyen aggály megfogalmazható-e azzal kapcsolatban, hogy a 4 milliós átoltottsági elérése után az éttermekben, kávézókban, hotelekben, mozikban, és más helyekre, eseményekre az oltottságot bizonyító igazolvány felmutatásával lehet belépni, azt nyilatkozta:

az oltottságot bizonyító igazolvány felmutatása, bemutatása nem alkotmányellenes, a kormányrendelet hatályos jogszabályon alapul.

Dr. Péterfalvi Attila hangsúlyozta, hogy a koronavírus járvány továbbra is jelen van, ezért indokolt ez a kormányrendeletben meghatározott intézkedés is.

Az oltottságot bizonyító kártya bemutatása belépéskor alkotmányosan adatvédelmi szempontból azért nem aggályos, mert ahhoz nem társul adatrögzítés

- közölte. Amikor valaki bankkártyával fizet, akkor természetesen megjelennek az adatai, de azokat nem kapcsolják össze (és nem rögzítik) az oltottságot bizonyító igazolvány adataival - tette hozzá az adatvédelmi hatóság elnöke, emlékeztetve: a NAIH már állást foglalt korábban a munkavállalók koronavírus járvány elleni védettsége ügyében, hogy ezt mennyiben ismerheti meg a munkáltatója. Ez az állásfoglalás kimondja azt is: “A munkáltató biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit.

A kormányzati álláspont szerint az oltottságot bizonyító igazolvány használatáról "a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során, hiszen a konzultációt kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól".

A kormányrendelet szerint a 4 milliós átoltottság után a beoltotaknak (akinek beoltottságot bizonyító igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik. Az igazoltan beoltottak szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik. A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket beoltottsági igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is. Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak az igazoltan beoltottak, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek. Az igazoltan beoltottak és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják - nekik nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

Arról egyelőre nincs hír, hogy meddig lesznek érvényben az oltottságot bizonyító (a vakcina tipust fel nem tüntető) kártya-igazolványok, miután a kormányzati - kutatásokra nem hivatkozó - források szerint a bármely forgalomban lévő vakcinával történt második beoltás után jó esetben akár 9-12 hónapig tart a védettségként remélt hatás.