Közleményükben az OBH és OBT között kialakult konfliktusra reagálva kiemelték: az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és az Országos Bírói Tanács (OBT) alkotmányos szervek és egyúttal a bírósági igazgatás központi szereplői. A két szerv között kialakult alkotmányos vitában a végrehajtó hatalomnak semmilyen szerepe nincs. Emlékeztetni szükséges arra, hogy az alapvető jogok biztosa észlelve, „hogy két, élesen eltérő álláspont alakult ki az OBT alkotmányos működésének kérdésében, és ez a jogbiztonságot veszélyeztető értelmezési bizonytalanságot eredményezett”, az Alkotmánybíróságról szóló törvényben foglalt jogkörében az Alaptörvény értelmezését indítványozta. Az Igazságügyi Minisztérium sajnálatosnak tartja, hogy az OBT az érintettek közötti alkotmányos párbeszéd lehetőségeit nem kimerítve, az Alkotmánybíróság döntését megelőzően hozta meg határozatát – fogalmaztak.

A bíróságok működésének zavartalansága érdekében az Igazságügyi Minisztérium bízik abban, hogy a kialakult vita a rendelkezésre álló alkotmányos keretek között mielőbb megnyugtató rendezést nyer.

Végezetül hangsúlyozandó, hogy ezek a folyamatok nem érintik a 2020. január 1-jétől önálló szervezeti keretek között működő közigazgatási bíróságok felállítását – húzták alá.

Az üggyel kapcsolatos fontosabb korábbi közleményeink: