Jogállami válság kezd kialakulni az EU-ban

Mint arról TI Magyarország tájékoztatott: a korrupció elleni világnap alkalmából rendezett „Átláccó” Fesztiválon az is elhangzott, hogy jogállami válság kezd kialakulni az Európai Unióban.

A jogállamiság és a korrupciós kitettség kéz a kézben jár. A TI szerint Magyarország az elmúlt időszakban visszafejlődött a demokratikus normák és a jogállamiság érvényesülése terén, és ez szoros összefüggésben áll azzal, hogy a korrupció rendszerszintűvé vált. „Magyarország az EU forrásainak egyik legnagyobb haszonélvezője, ebben a költségvetési ciklusban mintegy 25 milliárd euró érkezik Magyarországra. E pénzek elosztása sokszor részrehajló módon történik, az esetek többségében a projekteket túlárazzák, és a támogatást nemegyszer indokolatlan célokra pazarolják” – mondta a konferencia nyitóbeszédében Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója.

Veszélyeztetett területek

A korrupció hátrányosan befolyásolhatja az üzleti környezetet, a javak elosztását, jelentős társadalmi költségeket okoz, így végső soron a polgárok jólétét csökkenti. „Az Európai Bizottság figyelemmel kíséri a tagállamok korrupció elleni küzdelemét, intézkedéseit” – mondta a rendezvényt köszöntő előadásában Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletvezetője. A Bizottság a korrupciót a gazdaságpolitikák összehangolására szolgáló európai szemeszter keretében is kiemelten kezeli, és ajánlásokat fogalmaz meg a tagállamok felé. „Nem csupán a közbeszerzések vagy a közigazgatás a veszélyeztetett terület, de érintett lehet az egészségügy és a gazdasági élet is” – tette hozzá a képviseletvezető.

Feklelőtlenség és bűncselekmény

Éric Fournier, Franciaország budapesti nagykövete kijelentette: „Az európai uniós strukturális alapok elsikkasztása felelőtlenség, vagy akár bűncselekmény. Az EU-nak véget kell vetnie ezen szabálytalanságok elkövetésének, ami nem kevesebb, mint az európai adófizetők pénzének ellopása.”

Makacs tagállamok, tehetetlen EB

„Jogállami válság van kialakulóban az Európai Unióban” – fejtette ki Carl Dolan, a Transparency International európai uniós irodájának vezetője. Dolan szerint a makacs tagállamok dacolnak az EU-val, az Európai Bizottság pedig a tehetetlenség jeleit mutatja. Itt az idő, hogy az EU megvédje az alapértékeit. A TI EU ügyvezető igazgatója szerint ebbe beletartozhatnak a pénzügyi büntetések, az uniós források felfüggesztése, valamint olyan civil ellenőrző mechanizmusok igénybe vétele, mint az úgynevezett Integritási Megállapodás. „Ha az unió nem tesz semmit, akkor az autokraták új nemzedéke veszi át az irányítást, ami a korrupciós kockázatok növekedéséhez vezet” – vélekedett Dolan.

Az euro bevezetésének lehetséges következményei

Surányi György volt jegybankelnök átfogó előadásban vázolta az euró bevezetésének politikai, jogállami vonatkozásait. A gazdasági szakember szerint az új Európai Unióban a később csatlakozott, kevésbé fejlett országok, ha nem csatlakoznak az eurózónához, könnyen a periférián, esetleg az unión kívül találhatják magukat. „Ez beláthatatlanul kedvezőtlen perspektívát jelentene Magyarország számára is” – tette hozzá Surányi.

Titkosodó közérdekű adatok?

Csaba László, a Közép-európai Egyetem oktatója az uniós forrásokról és a jogállamiságról szóló kerekasztalbeszélgetés keretében emelte ki az átláthatóság fontosságát. „Az átláthatóságot el kell fogadni közérdeknek, ezen a téren sajnos borzasztóan leromlott a helyzet. A közérdekű adatok már nem csak hogy titkosak, de az is titkos, hogy miért titkosak.” – jelentette ki.

A 7. cikkely lenne a megoldás?

Andor László, az Európai Bizottság volt biztosa a korrupciós illetve jogállami kockázatokról, és a tagállami szuverenitás határairól szóló kerekasztal során hangsúlyozta, hogy az uniós források felhasználásának a jogállamiság követelményeihez való kötése több szempontból sem megoldás, ezzel szemben a megoldás már ma is létezik: az Európai Tanácsnak komolyan kellene vennie a 7. cikket.

A demokratikus alapelvek fontos szerepe

A konferenciát David Kostelancik , az Egyesült Államok nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjének beszéde zárta. Kifejtette, hogy „a demokratikus alapelvek fontos szerepet töltenek be szövetségeseinkhez fűződő kapcsolatainkban, ugyanolyan fontosat, mint a katonai és a gazdasági együttműködés. Az Egyesült Államok mindig harcolni fog annak érdekében, hogy megőrizze és megvédje ezeket az értékeket. Ebben a küzdelemben pedig olyan szervezetekre támaszkodunk, mint a Transparency International.”.