Dr. Vadász Viktor

Dr. Vadász Viktor, az FT büntetőbírója mellett a másik pályázó, dr. Polgárné Vida Judit, akit dr. Handó Tünde tavaly május végén egy év határozott időre megbízott az elnöki feladatok ellátásával, mindössze 17,04 százalék szavazott. (A pályázókról külön-külön voksolnak, tehát nem egymással versengenek). A megbízott elnök "leszavazása" a megfigyelők szerint nagyon erős jelzés a törvényszék vezetése és az OBH felé is, azt jelenti, hogy a legnagyobb magyar bírósági szervezet bírái nem elégedettek az FT-n zajló folyamatokkal, az aktuális vezetéssel. Ám a bírák támogatása nem jeleneti azt, hogy eldőlt volna az elnöki poszt sorsa: az OBH elnöke az OBT egyetértésével eltérhet az összbírói értekezleten kialakult sorrendtő – írta a Népszava.

Mint emlékezetes: dr. Polgárné Vida Juditot azután bízta meg az FT elnöki feladataival az OBH elnöke, hogy a korábbi elnök, dr. Fazekas Sándor hatéves megbízatása lejárt, s hiába pályázott a folytatásra kétszer is egyedüliként, ráadásul az összbírói értekezlet több mint kétharmados támogatásával. A két eredménytelen pályázat után az OBH elnöke nem írt ki

Dr. Polgárné Vida Judit (Foto: Magyaridők)

újat, hanem egy év határozott időre megbízta dr. Polgárné Vida Juditot. (Hozzá fűzödik a történet, amit most ismét felbolygatnak a hírforrások,hogy a Kisbíró című bírósági lapban saját neve alatt Paulo Coelho szöveget jelentetett meg, majd a plágium miatt lemondott az FT elnökhelyettesi posztjáról. Nem sokkal később azonban az OBH elnöki biztosa lett, s tavalyi határozott időre szóló megbízásával az FT elnöki állása is megnyílt számára.)

Sajtóelemzések szerint az OBH eljárása az, hogy eredménytelennek nyilvánítja - akár többször is - a bírósági vezetői posztokra kiírt pályázatokat, majd határozott időre megbíz valakit - egyesek szerint általában saját emberét - a feladat ellátásával. Ahogy közeleg a határozott idejű kinevezés vége, az OBH-elnök új pályázatot ír ki, amelyen a megbízott bíró is indul és nagy eséllyel el nyer is. Így történt eza hírforrások szerint több törvényszéki elnökválasztás esetében is.


Megbízatása után az FT bírái az OBH elnökének jelöltjét mindezek után leszavazták az OBT-tag (szóvivő) ellenében.

Dr. Polgárné Vida Judit álláspontja az volt, hogy az FT-nek nyugalomra van szüksége, nem a bírók közötti vitára.

Dr. Vadász Viktor magas támogatottsága a helyzetet belülről jól iserő források szerint meglepetést keltett. Az OBT-tag és -szóvivő büntetőbíró ugyanis a tanács tagjaként rendszeresen bírálta az OBH elnökét, aki épp az ő pályázati és kinevezési gyakorlatát vizsgáló OBT-vel szemben sorozatos ellenlépéseket tett. Ezért még az őt támogatók is úgy vélték, hogy személye megosztó lesz. A csaknem kétharmados támogatás az elemzők szerint azt jelzi, hogy a fővárosi bírók elégedetlenek a mai szervezeti és kinevezési rendszerrel.