A közlemény szerint a Debreceni Ítélőtábla, az Egri Törvényszék, a Nyíregyházi Törvényszék, a Debreceni Törvényszék és a Miskolci Törvényszék elnökei, továbbá a Miskolci Törvényszék összbírói értekezletén jelen lévő bírósági vezetők megdöbbenéssel értesültek az OBT szerdai ülésének határozatáról, amellyel az OBH-elnök elmozdításának kezdeményezéséről határozott.

"Az OBT döntése ellen leghatározottabban tiltakozunk, és valamennyien elhatárolódunk attól" - szögezték le.

Emlékeztettek arra, hogy a 2018. október 9-i póttagválasztó küldöttértekezleten "Magyarország bírói kara megvonta a bizalmat" az OBT-től, és egyértelműen kinyilvánította, hogy tevékenységéhez a jövőben semmilyen módon nem járul hozzá, azt nem támogatja, "ekként az OBT legitimitását vesztette".

Egyúttal felszólították "a bírói eskütől drámaian eltávolodott, a választóik, azaz a magyar bírói kar bizalmát vesztett Országos Bírói Tanácsot", hogy döntését haladéktalanul vonja vissza, és a bírói karra - mely az OBT működésével kapcsolatosan többször is kifejezetten és határozottan adott hangot egyet nem értésének - a jövőben semmilyen formában ne hivatkozzon.

Az OBT a honlapján tette közzé szerdai határozatát, erre az OBH aznap közleményében úgy reagált, hogy az OBT alaptalanul vádaskodik. Az Igazságügyi Minisztérium az üggyel kapcsolatban - szintén szerdán - azt közölte: az OBH elnöke és az OBT között kialakult vitát mihamarabb fel kell oldani.

Dr. Handó Tünde OBH-elnök május 9-én Miskolcon, egy más témájú sajtótájékoztatón kijelentette, áll bármilyen vizsgálat elé: mindig betartotta a törvényeket és tisztességesen végezte a munkáját.

Az üggyel kapcsolatos fontosabb korábbi közleményeink: