Az igazságszolgáltatás rendszerében a bíróságok sajátos szerepet töltenek be a társadalom életében, létük önmagában meghatározó a jogi kultúra, a béke, az együttélés szempontjából - mondta egyebek mellett dr. Handó Tünde, az OBH elnöke március 22-én Kaposváron, a Jogi beszélgetések szakmai konferenciasorozat idei, Jogállam - jó állam központi témájú rendezvényén.

Az állam ideális állapotában, a fékek és az egyensúlyok rendszerében a hatalom megosztott gyakorlásáról van szó. A három hatalmi ág - törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás - együttműködve, egymásra figyelve építi azt, amit jogállamnak hívunk - mondotta.

Hamis minden oly megközelítés, amely a hatalmi ágakat - a törvényhozás, a végrehajtást és az igazságszolgáltatást - egymással szembe próbálja állítani, s amely a bírói hatalmat a kormányzattal, a törvényhozással szembeni ellenhatalomként határozzák meg, mi több, erre biztatják a bírókat és alkotmánybírókat - közölte az OBH elnöke.

Dr. Handó Tünde véleménye szerint

a bíróságok nem kizárólag jogalkalmazók, "a törvény szájai"; tevékenységükkel alakítják a jogot és ezáltal az állam működését.