Az Európai Unió Gyors Reagálás (Quick Response) elnevezésű antiterrorsita programja keretében a Bosznia-Hercegovinai hadsereg és a határőrizeti szervek speciális egységei ötnapos gyakorlatot tartottak a szarajevói nemzetközi repülőtéren. Foto: Reuters

„A terrorizmusellenes nyilvántartás megszületése nagy előrelépést jelent a terrorizmus elleni harcban. Napjainkban a terroristák egyre inkább több országon átívelő hálózatokat alkotnak, ezért az EU-nak is ugyanezt a módszert kell követnie. Azáltal, hogy gyors visszajelzést adunk az igazságügyi eljárások közötti, országhatárokon átívelő kapcsolatokról, hatékonyabban működhetünk együtt, és felgyorsíthatjuk a terrorista tevékenységek gyanúsítottjaival szembeni lépéseket. A megfelelő információk megléte kulcsfontosságú a terrorizmus elleni harcban, és biztosítja, hogy az EU-ban továbbra is érvényesüljön az igazságszolgáltatás és a biztonság”

– nyilatkozta a terrorizmusellenes nyilvántartás működésbe lépése alkalmából Ladislav Hamran, az Eurojust elnöke (címfotónkon).

A CTR az Eurojust közleménye szerint – miként arról a BruxInfo beszámolt – egy központi helyen gyűjti össze a legfontosabb igazságügyi információkat, hogy könnyebben fel lehessen deríteni a terrorizmussal összefüggő bűncselekményeket érintő eljárások közötti esetleges kapcsolódási pontokat. A CTR révén gyorsan és egységes módon megosztható információk segítségével a tagállami ügyészek aktívabban és hatékonyabban működhetnek együtt egymással, és könnyebben azonosíthatják azokat a gyanúsítottakat és hálózatokat, akik és amelyek több tagállamot érintő ügyekben lehetnek érintettek.

Pillanatkép a világszerte példértékűnek tekintett indonéziai terrorizmus elleni egységről

A 2015. novemberi franciaországi terrortámadásokat követően Franciaország, Németország, Spanyolország, Belgium, Olaszország, Luxemburg és Hollandia nyilvántartás létrehozását kezdeményezte az Eurojustnál a terrorista tevékenységekkel és hálózatokkal kapcsolatos igazságügyi információk összegyűjtése érdekében. A most létrejött nyilvántartást az EU minden tagállama használhatja.