Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője

Az Európai Unió külügyi tanácsaként ülésező miniszterek a Brüsszelben kiadott nyilatkozatban – az MTI tudósítása szerint – megerősítették: az EU elkötelezett az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság előmozdításában és védelmében, amelyek kulcsszerepet játszanak a béke és a biztonság megőrzésében.

Az EU továbbra is elítéli az emberi jogok megsértéseit, és felkéri az állami és a civil szereplőket, hogy akadályozzák meg a visszaéléseket, segítsék azonnali megszüntetésüket, és tegyék lehetővé az emberi jogok megsértésének elszámoltathatóságát.

Leszögezték, hogy az unió minden rendelkezésre álló eszközt és fórumot felhasznál az emberi jogok betartásának világszintű előmozdítására, és mindent megtesz nemzetközi kötelezettségvállalásainak teljesítése érdekében, összhangban az uniós szerződéssel és az ENSZ Alapokmányával.

Az EU megismétli, hogy az emberi jogokat mindenre kiterjedően be kell tartani és védelmezni kell világszerte, nem lehet különbséget tenni a polgári, a politikai jogok vagy akár a gazdasági, a társadalmi és kulturális területeket érintő emberi jogok között - tették hozzá.

A tagországok külügyminiszterei évente fogadnak el tanácsi következtéseket, amelyek az ENSZ emberi jogi fórumaira vonatkoznak.