A dolgok előzményéről több közleményünkben foglalkoztunk korábban:

lehet cikkeinket elolvasni.

IM: sem dr. Német Jánostól, sem az egyetemtől nem kaptak észrevételeket

Az utóbbiból idézzük dr. Wopera Zsuzsa miniszteri biztos (képünkön) szavait: "A kodifikációs munkában eleinte jelentős szerepet vállaló dr. Németh János, a polgári perrendtartás kodifikációs főbizottságának elnöke, az Alkotmánybíróság volt elnöke végül 'megtagadta' a törvényt, kifejtette: széles körű egyeztetéssel készült a törvényjavaslat, a beérkezett javaslatok jelentős részét be is építették a tervezetbe, ugyanakkor sem dr. Németh Jánostól, sem az Eötvös Loránd Tudományegyetem polgári eljárásjogi tanszékétől nem kaptak észrevételeket".„A törvényjavaslatot ezennel tisztelettel megtagadom”

„A törvényjavaslatot ezennel tisztelettel megtagadom”dr. Németh János, a polgári perrendtartás kodifikációs főbizottságának elnöke, az Alkotmánybíróság volt elnöke (képünkön) fogalmazott így a hvg.hu értesülése szerint egy konferencián az akkor még a parlament előtt lévő, végszavazásra váró polgári perrendtartással kapcsolatban. Olyan szövegről mondott kritikát, amelyen amúgy már jó három éve dolgozott, méghozzá a kormány felkérésére, csaknem 120 neves jogásszal közösen. Arra az igazságügyi miniszter által jegyzett javaslatra viszont, ami végül az Országgyűlés elé került, egyik szakértő sem ismert rá. Ahogy dr. Németh János fogalmazott, „a szakértői anyagnak nemhogy az átvételét, de az elolvasását sem tapasztalta”. Így pedig használhatatlan, olykor nevetséges perjogi szabályozás készült, amely abszurd esetekben emberek ezreit fogja megfosztani a jogaitól.

A hvg.hu értelmezése szerint erősen korlátozza a tárgyalások nyilvánosságát az új polgári perrendtartás, amelyben a gyorsaság szempontja mindent felülír.

A hvg.hu cikke ide kattintva olvasható teljes terjedelmében.

Az internetről tudták meg

A Magyar Nemzet megkereste dr. Varga Istvánt (képünkön), aki értelmezhetetlennek nevezte az IM miniszteri biztosának megnyilvánulást, és elmondta: a sok száz oldalnyi anyagot úgy kapták meg véleményezésre, hogy kevesebb mint két hetük volt rá. Ettől függetlenül is furcsának tartaná, ha oktatói minőségében fejtene ki véleményt egy olyan tervezetről, amely még nincs befejezve, és létrehozásában vezető szerepet játszott annak a dr. Németh János vezette polgári perjogi kodifikációs főbizottságnak a tagjaként, amely nem sokkal korábban kifejezetten arra figyelmeztetett, hogy a minisztérium által a kormány elé vinni szándékozott szöveg még a legkevésbé sem áll készen az elfogadásra .

A tanszékvezető felidézte, a főbizottság, mint a szakmai-koncepcionális döntések meghozatalára hivatott testület – melynek a miniszter mellett tagja többek között a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész, valamint a Magyar Ügyvédi Kamara és az OBH elnöke – március végén úgy zárta tanácskozását, hogy a készülő Pp.-szöveg aktuális állapotában nem alkalmas még a kodifikációra. Ennek ellenére a szaktárca végigvitte egy az akkori szöveggel nagyrészt egyező változat parlamenti elfogadását. A főbizottság több tagja az internetről tudta meg, hogy a tervezetet nyáron a kormány elé terjesztették – érzékeltette a helyzet méltatlanságát a tanszékvezető, hozzátéve, a Pp-nek a főbizottságtól függetlenül alkotott részei jelentős problémákat vethetnek fel.

Dr. Varga István professzor csodálkozását ekként summázta: ahogyan azt a minisztérium mindenki másnál jobban tudja, e kodifiká­ciós folyamatban tanszékünk a munka elvégzőjeként, és nem véleményezőjeként vett részt. Szabadidőnket, egyetemi és egyéb kötelességünket háttérbe szorítva, három éven át éjt nappallá téve dolgoztunk azon, hogy a minisztérium asztalára minél jobb tervezetet tegyünk le. Ezek után úgy említenek, mint aki a minisztérium – nem véletlenül azóta is tucatszor módosult – belső tervezetének véleményezésére nem volt hajlandó?

Sérülhet a jogbiztonság az új törvénnyel

A jómódúaknak kedvez a héten kormánypárti szavazatokkal elfogadott új polgári perrendtartási törvény – mondta a Hír TV-nek adott interjújában dr. Bárándy Gergely, országgyűlési képviselő (képünkön). Az MSZP szakpolitikusa szerint a kormány nem foglalkozik az állampolgárok számára ingyenes jogi segítségnyújtó szolgáltatásokat biztosító intézményekkel, így sérülhet a jogbiztonság a szegényebbek számára.

„Egy jó 15 százalékkal megnő azoknak az ügyeknek a száma, amiket csak ügyvédi képviselettel lehet indítani, és abban eljárni. Ami egyrészről persze jó, és azt mondom, hogy egy ideális esetben toljuk ezt föl 100 százalékra. Csak akkor tegyük mellé azokat a lehetőségeket, intézkedéseket, hogy amiatt senki ne szenvedjen hátrányt, hogy nincs pénze egy ügyvédet megbízni” – mondta a szocialista képviselő.

A Hír Tv. teljes interjúja ide kattintva nézhető meg.Kodifikációra alkalmatlan volt - a kritikai észrevételek szerint

Elfogadták ugyan, de még nincs vége – gondolhatják most azok, akik három éven át legjobb tudásuk szerint igyekeztek újraírni a polgári pereskedés alapjait meghatározó polgári perrendtartást (pp). A hvg.hu úgy tudja, dr. Németh János, a polgári perrendtartás kodifikációs főbizottságának elnöke, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke személyes találkozón igyekszik meggyőzni Orbán Viktor kormányfőt arról, hogy rengeteg javítanivaló van még az új szabályozáson, amire az új törvény hatálybalépésig, azaz 2018. január elsejéig van még mód. Ez amúgy nem lenne példátlan, sokat változott az első elfogadása után például az új polgári törvénykönyv (Ptk.) is.

Az igyekezet nem ok nélküli a lap értékelése szerint: a jogászok körében már nagyon várt új pp tervezete ugyanis úgy került a kormány és a parlament elé, hogy az annak előkészítésért létrehozott kodifikációs bizottság azt mondta arról: "további vitára alkalmas, de kodifikációra alkalmatlan".

A dr. Trócsányi László igazságügyi miniszter által jegyzett javaslatra ugyanis egyik szakértő sem ismert rá azon 120 közül, aki Németh János vezetésével, s nem mellesleg a kormány felkérésére csaknem három évig dolgozott az új kódexen. Az érintettek csalódottan vehették tudomásul, hogy „a szakértői anyagot nemhogy nem vették át, de talán még el sem olvasták" – hangzott el a Közjegyzői Kollokvium legutóbbi ülésén, ahol neves szakértők szedték ízekre a kormány javaslatát a perjogi szabályozásra. Kritikusai szerint az ugyanis annyira használhatatlanra, olykor nevetségesre sikerült, hogy abszurd esetekben emberek tömegeit fogja megfosztani a jogaitól. A miniszter által benyújtott javaslat szakmaiságáról amúgy sokat elárul, hogy a zárószavazás előtt négy nappal a törvényalkotási bizottságtól egy 129 oldalas módosító javaslat érkezett hozzá.

A hvg.hu cikke teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.