December 15-én jelentette be lemondását posztjáról dr. Keviczki István bíró a Fővárosi Törvényszéken, és a lemondása után arról beszélt egy hírportálnak, hogy gazdasági ügyekben azok kerülnek a vádlottak padjára, akik nem élveznek politikai védettséget, a bírósági kinevezések módja törvénysértő, az azok ellen felszólalókat lehazaárulózzák, és új törvényekkel jelentéktelenítik el a bírósági rendszert. Szerinte a morális válságot jelzi, hogy a Fővárosi Törvényszék büntető kollégiumának vezetői állását 3 év alatt 3 megbízott vezető töltötte be, és most nem pályázik rá senki. Ugyanakkor „a bíróság körüli állandó balhét a hatalom nem szereti, és dr. Handó Tünde gyenge pontja, hogy nem tudta elérni, legyen csend itt is” – mondta Keviczki a Válasz Onlinenak. (Az üggyel foglalkozó közleményünk ide kattintva olvasható.)

A Fővárosi Törvényszék közleményben reagált. Mint írták:

az elmúlt hónapokban azon dolgoztak, hogy az illetékességi területéhez tartozó bíróságokon az ítélkezési tevékenységhez tartozó feladatok időszerű ellátása mellett biztosítsa a bírák és a dolgozók számára a megfelelő munkakörülményeket utalva a proaktivitásra, a kompetencia alapú munkavégzésre, az adminisztratív terhek csökkentésére vagy az inspiráló munkakörnyezetre, illetve az ügyfélbarát kommunikációra. Számos olyan projektet indított el, amelynek célja, hogy modern megoldásokat alkalmazzon a szervezeten belül és biztosítsa a munkavégzéshez szükséges nyugodt körülményeket.

A Fővárosi Törvényszék hangsúlyozta: a bírák tevékenységüket függetlenül és pártatlanul látják el. Ahhoz, hogy az ítélkezési tevékenységük méltó támogatást kapjon, folyamatos a párbeszéd az intézményen belül. Éppen ezekben a hetekben zárul le a Pesti Központi Kerületi Bíróság szervezetfejlesztési programja, amelynek célja, hogy feltárja azokat a kihívásokat, amelyek megoldása hatékonyabbá teszi a működést és megfelel a bírósági igazgatás XXI. századi elvárásainak.

A Fővárosi Törvényszék az ország legnagyobb bírósága, ahol több mint 700 bíró és közel 2000 igazságügyi dolgozó teljesít szolgálatot. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján biztosan állítható, hogy a Fővárosi Törvényszéket a nyugodt munkavégzés, bizakodással teli, pozitív légkör jellemzi.

Egy ilyen nagy szervezetben értelemszerűen előfordulnak kritikus hangok, amelyek azonban alulreprezentáltságukból eredően nem tekinthetők meghatározónak különösen akkor, ha olyan személyek nyilatkozatán alapulnak, akik már nem részei a rendszernek.

Az Országos Bírósági Hivatal kiemelt figyelmet fordít az ítélkezési tevékenység támogatására, amelyhez hozzátartoznak az elmúlt időszak nagy léptékű infrastrukturális és informatikai beruházásai is. A támogatás mértéke a korábbi évekhez képest nem tekinthető átlagosnak, hiszen olyan feltételek kialakítására törekedett, amelyek a bírák és az igazságügyi alkalmazottak számára méltó életpályát biztosít.

A fenti előrelépések mind azt a célt szolgálják, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozók munka- és életkörülményei javuljanak és a törvényszék ítélkezése és igazgatása mind szélesebb körben ismertté és elfogadottabbá váljon.