A román közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnököknek jár konvoj, a miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel, a legfőbb ügyészt pedig a törvény nem említi. Tiberiu Nitu (képünkön) autójának tavaly átlagosan napi két alkalommal nyitottak utat a rendőrök egy, a belügyminisztériummal 2014-ben kötött megállapodás alapján.

A legfőbb ügyészt Gabriel Oprea volt belügyminiszter és kormányfőhelyettes "rántotta magával", aki ellen bűnvádi eljárást kezdeményezett hivatali visszaélés gyanújával a DNA. Oprea - aki háromszor gyakrabban száguldozott konvojjal, mint az államfő - akkor került a román sajtó célkeresztjébe, amikor tavaly októberben a konvoját felvezető motoros rendőrök egyike halálos közlekedési balesetet szenvedett.

A DNA ügyészei az Oprea-ügyen kiadott közleményükben nem közölték, hogy hivatali felettesük, Tiberiu Nitu ellen indítottak-e bűnvádi eljárást vagy sem, de megjegyezték: visszaélésnek tartják, hogy a belügyminiszter közlekedési rendőröket rendelt a legfőbb ügyész mellé. Nitu azóta több ízben jelezte: ő nem igényelt konvojt, és nem követett el törvénytelenséget, végül mégis bejelentette lemondását, mivel - az egyre hangosabb médiabotrány közepette - maga is tarthatatlannak érezte, hogy az igazságszolgáltatás egyik kulcsintézményének hitelét a törvénytelenség gyanúja ássa alá.

Tiberiu Nitunak májusban járt volna le hároméves legfőbb ügyészi mandátuma.

Címfotónk: Bukaresti közlekedési dugó. Forrás: skyscrapercity.com