Meglehetősen szűkszavú és formális közleményük szerint annyit tudhatunk meg, hogy a magyar ügyészség és az OLAF a közelmúltban számos ügyben működött együtt, rendszeresek a két fél közötti legmagasabb szintű találkozók, és folyamatosak a szakértői egyeztetések, amelyek számos eredményt hoztak az EU pénzügyi érdekeit sértő csalás elleni harcban.

A közlemény szerint dr. Giovanni Kessler (képünkön) azt mondta: jó kapcsolatot ápolnak a Legfőbb Ügyészséggel, szoros együttműködést folytatnak fontos vizsgálatokkal kapcsolatban, és a jövőben is számítanak dr. Polt Péter támogatására az unió pénzügyi érdekeit sértő csalások és korrupciós cselekmények felderítésében, az ilyen ügyekben induló büntetőeljárásokat illetően, így biztosítva az elkövetők felelősségre vonását.Dr. Polt Péter (képünkön) arról beszélt, hogy az OLAF fontos partnere a magyar igazságügyi szerveknek, az uniós pénzügyi érdekek elleni bűncselekmények felderítésében. Az OLAF valamennyi igazságügyi ajánlása és jelzése nyomán a magyar ügyészség elrendelte a nyomozást, illetve ha már nyomoztak, akkor az OLAF ajánlását az eljárás irataihoz csatolták és abban értékelték. A nyomozások eredményeként eddig öt ügy végződött vádemeléssel, egyben már jogerős elmarasztaló ítélet is született. Huszonhárom ügyben folyamatban van a nyomozás.

Az ügyészség felidézte: az OLAF az egyetlen olyan uniós szerv, amely az EU-s pénzeket érintő csalások felderítésére, kivizsgálására és megszüntetésére jogosult. Az OLAF közigazgatási vizsgálatokat végez, és a szabálytalanul elköltött uniós pénzek visszaszerzésének céljából intézkedésekre tehet ajánlást. Ha az OLAF bűncselekmény gyanúját tárja fel, akkor a vizsgálati jelentését eljuttatja az érintett tagállam ügyészségéhez, és ajánlást tesz a tagállami jogszabályi rendelkezésekkel összhangban álló, a jelentés alapján szükséges intézkedések megtételére.

Az OLAF a tagállami hatóságoknak az általuk folytatott nyomozás során is segítséget nyújthat, továbbá összehangolja a több, uniós és EU-n kívüli államot akár egyaránt érintő nemzetközi csalási ügyek vizsgálatát.

(Foto: Julien Warnand/EPA, MTI - Marjai János)