Tudorel Toader igazságügyi miniszter

Tudorel Toader igazságügyi miniszter a kormányülést követő sajtóértekezletén – az MTI tudósítása szerint – elmondta: ezentúl a vádhatóságok vezetését nem lehet ideiglenes ügyvivőkre bízni, a jelenleg tisztségben lévő ügyvivők mandátuma 45 napon belül lejár. Egy másik előírás szerint immár bírák is pályázhatnak az ügyészségi vezetői

posztokra, ha korábban ügyészként dolgoztak. Toader szerint így bővülni fog a vezetői posztra pályázók köre.

A titokban előkészített, a bírák és ügyészek szakmai szervezetének elfogadása előtt néhány órával véleményezésre megküldött sürgősségi kormányrendelet tervezete szerint a romániai igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészséget (SIIJ) kivonnák a legfőbb ügyész hatásköre alól, erről azonban Toader a sajtóértekezleten már nem beszélt.
Klaus Johannis államfő

A szociálliberális kormány azt követően módosította az ügyészségi vezetőkre vonatkozó szabályozást, hogy a jobboldali Klaus Iohannis államfő megtagadta a miniszter által jelölt új a korrupcióellenes főügyész kinevezését.

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha az államfő nem nevezi ki 45 napon belül a miniszter által jelölt új ügyészségi vezetőt, Toader nem adott egyértelmű választ, csak annyit mondott: a törvény két döntéshozó között osztja meg a kinevezés felelősséget, de az, hogy az egyik döntéshozó nem tesz eleget hatáskörének, nem akadályozza meg a másikat jogköre gyakorlásában.

A bukaresti ellenzéki sajtó értelmezése szerint

a kormány azért módosította az alig néhány hónapja hatályba lépett, sok vihart kiváltó igazságügyi törvénycsomagot, hogy kiiktassa a jobboldali államfőt az ügyészségi vezetők kinevezéséből, és megkönnyítse egy "szófogadó" - a kormánypárt befolyása alatt álló - főügyész kinevezését a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élére.
Laura Codruta Kövesi

A vezető politikusok százait rács mögé juttató DNA korábbi vezetőjének, Laura Codruta Kövesinek a leváltását tavaly nyáron érte el az igazságügyi miniszter, de új jelöltje kinevezésére már nem tudta Iohannist rákényszeríteni. Azóta Kövesi volt helyettesei ideiglenes ügyvivőként vezetik a DNA-t.

Időközben Laura Codruta Kövesit- akit kimelkedő ügyészi tevékenységéért Franciország a Becsületrenddel tüntetett ki 2016-ban - az Európai Ügyészség vezetőjének első helyen jelölték (egy német és egy francia ügyészt megelőzve).

Az európai főügyész kinevezése késik, mivel az erről szóló tárgyalást az igazságügyi miniszterek tanácsának legutóbbi ülésén, amit éppen Bukarestben tartottak február elején, a Laura Codruta Kövesit semmiképpen jelölni nem akaró román igazságügyi miniszter vetette le a napirendről.

Erről szóló közleményünk ide kattintva olvasható.