Európai választások

A következő európai választásokat - az elsőt a Brexit után - 2019. május 23–26. között tartják. Az európaiak 705 képviselőt választanak, akik az új Parlamentet alkotják. Ez választja meg az Európai Bizottság új elnökét. Kövesse a vitákat a posztért induló jelöltek között, és tájékozódjon arról, hogyan képviseli önt az EP!

Európa jövője

A képviselők és a tagállamok vezetői folytatják az Európa jövőjéről szóló vitasorozatot.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök, Juha Sipilä finn miniszterelnök és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a jövő év első vendégei.

Brexit

Az Egyesült Királyság feltehetőleg 2019 márciusában lép ki az EU-ból. A Brexitről való megállapodást a Parlament megszavazta.

Az EU hosszú távú költségvetése

A Parlament megegyezett az EU következő hosszú távú költségvetésének (2021–2027) prioritásairól és a tárgyalások mielőbbi megkezdésére kéri a Tanácsot. A képviselők szeretnének megegyezésre jutni még az európai választások előtt, hogy elkerüljék a fontos uniós programok késését.

Peszticidek engedélyezése

A peszticidekkel kapcsolatos eljárásért felelős különbizottság januári jelentésével befejezi a munkáját. A bizottság a jelentéssel az emberi és állati egészséget, illetve a környezet védelmét a lehetséges legmagasabb szinten szeretné biztosítani.

Szabadkereskedelmi megállapodások

Márciusban a Parlament új lehetséges szabadkereskedelmi megállapodásokról tárgyal, ezúttal Szingapúrral és Mexikóval. Szingapúr az EU egyik fontos kereskedelmi partnere és több mint tízezer európai vállalatnak ad otthont. Az EU–Szingapúr szabadkereskedelmi megállapodás majdnem minden vámot eltörölne és leegyszerűsítené a kereskedelmet. Ha az EU megköti Mexikóval az egyezséget, a baromfit, sajtot, csokoládét és tésztát exportálók járnak majd a legjobban.

Új szabályok a stratégiai kommunikáció megerősítéséért

A képviselők egyeztetnek az EU stratégiai kommunikációjáról, hogy ellensúlyozni tudják a kívülről érkező propagandát. Az EU javítani szeretne a médiatudatosságon és fel akarja hívni a figyelmet a független és oknyomozó újságírás fontosságára és támogatására.

Informátorok védelme

A képviselők tovább dolgoznak az informátorok védelmének megerősítéséről szóló javaslaton. Erre az olyan közelmúltbeli botrányok irányították rá a figyelmet, mint a Dieselgate, a Luxleaks, a Panama Papers vagy a Cambridge Analytica.