A Budapesti Ügyvédi Kamara hírlevelében közölt kamarai álláspont szerint a aelelősségbiztosítóknak azt kell szavatolniuk, hogy a biztosítás a jogviszony fennállásának ideje alatt - ideértve a jogviszony megszűnése után irányadó rendelkezéseket is - meg fog felelni a szabályzatban foglaltaknak, és ezen nyilatkozat alapján - elévülésre hivatkozás nélkül - vállalnak megtéríteni minden olyan kárt, amelyet a MÜK szabályzat szerint téríteni kellett volna. Az eredeti szabályzati szöveg szerint, ezt a nyilatkozatot az ügyvédnek kellett beszereznie a biztosítótól és neki kell eljuttatni a területi kamarákhoz. Ez csak az "alap" kötelező biztosításokra vonatkozik, a kiegészítő biztosításokkal kapcsolatosan ilyen kötelem nincs.

Az újabb adminisztratív terhet elkerülendő, a BÜK javaslata alapján május 26-án a MÜK küldöttgyűlése módosította a szabályzatot. A területi kamarákat feljogosították, hogy ezt a nyilatkozatot maguk is bekérhessék a felelősségbiztosítóktól. A BÜK a felelősségbiztosítókat a tagok helyett az alábbiak szerint már megkereste:

  • A MÜBSE tagoknak semmilyen teendője nincs, mert a BÜK az összes MÜBSE biztosítottra vonatkozóan a nyilatkozatot beszerzi;
  • A többi öt ismert hazai felelősségbiztosítót (Allianz Hungária Zrt., GENERALI Biztosító Zrt., COLONNADE INSURANCE S.A. MAGYARORSZÁGI FIÓKTELEPE - korábban Chartris és AIG is -, MetLife Biztosító Zrt. - korábban: AHICO -, UNIQA Biztosító Zrt.) a BÜK levélben megkereste. Tehát az ő biztosítottjaiknak csak akkor lesz teendője, ha a biztosító helyettük a kért nyilatkozatot nem küldi meg. Kövessék a BÜK hírleveleit és híreit, tájékoztatni fogják Önöket arról, hogy sikerrel jártak-e náluk.
  • Az AON biztosítási alkuszt, amely az alternatív biztosítók jó részével kapcsolatban áll, a Kamara szintén értesíti.
  • Azok, akiknek külföldi a biztosítója, a Kamara kéri, hogy a nyilatkozatot szerezzék be. Ilyen biztosítók lehetnek: TRAVELLERS INSURANCE COMPANY, COVEA RISK, MARSH LTD., COLONIA, AXA VERSICHERUNG AG, VICTORIA-VOLKSBANKEN, HDI VERSICHERUNG AG, ZURICH INSURANCE PLC FRANCE, KOOPERATIVA POJISTOVNA, A.S., LLOYD S OF LONDON / MCGRIFF, SEIBELS AND WILLIAMS OF GEORGIA, INC., LOCKTON COMPANIES LLP, OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP, vagy más, nem említett biztosító.