A megalapozott gyanú szerint a feltételezett elkövető március 24-én, nem sokkal 18 óra előtt öt alkalommal, rózsaszín anyagot tartalmazó zacskókkal dobta meg a Csongrád Megyei Főügyészség épületét, amelyekkel annak falát beszennyezte.

A kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsító 48 éves helybeli férfit a szegedi rendőrök néhány órán belül azonosították, elfogták, majd garázdaság miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Tőle az elkövetéskor viselt ruházatot, valamint rózsaszín anyagot tartalmazó zacskókat foglaltak le.

A Szegedi Rendőrkapitányság nyomozói kezdeményezik a férfi előzetes letartóztatását.

Az MTI-nek a hírhez csatolt értelmezése szerint az incidens azt követően történt, hogy a Szegedi Törvényszék előtt demonstrációt tartottak Tüntetés Szegeden dr. Czeglédy Csaba ügyvéd (képünkön) mellett, az ügyészség visszaélései ellen címmel. A legnagyobb közösségi oldalon az eseménynél az egyik hozzászóló meg is osztott egy fotót a főügyészség összefestékezett homlokzatáról.

A Legfőbb Ügyészség közleményében az igazságszolgáltatás - mint a jogállam egyik legfontosabb alappillére - elleni támadásnak minősítette a történteket.

A közleményben hangsúlyozták: "az úgynevezett Czeglédy-ügyben visszatérően megfogalmazott - az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat megingatni törekvő, minden alapot nélkülöző, és most már a verbális mellett fizikai erőszakba is átcsapó - közéleti megnyilvánulásokat visszautasítva, ezúton is felhívjuk a figyelmet arra a körülményre, hogy az ügyészség által kialakított jogi álláspontot mind az első, mind a másodfokú bíróság osztotta."

Hozzátették: a kérdés közjogi vetületében pedig az NVB, a Kúria és az Alkotmánybíróság is az ügyészségével azonos álláspontra helyezkedett.

A Csongrád Megyei Főügyészség az e héten kiadott sajtóközleményében tételesen cáfolta a dr. Czeglédy Csaba-ügyben megfogalmazott, alaptalan állításokat, amelyek az ugyeszseg.hu oldalon olvashatók.

Dr. Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a dr. Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott. A gyanú szerint a bűnszervezet 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban résztvevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

Dr. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

Az MTI közleménye nem tér ki arra a figyelemre méltó körülményre, hogy a közelgő országgyűlési választások előkészületei során a nyolc hónapos előzetes letartóztatásból - (független) képviselő-jelöltsége okán - szabad lábra helyezett ügyvédet másnap ismét előzetes letartóztatásba helyezték, egyéb ügyre hivatkozva.

  • A dr. Czeglédy Csaba-ügy részletei a HVG feldolgozásában ide kattintva olvashatók.
  • Foto dr. Czeglédy Csabáról: Reviczky Zsolt