Egy költségvetési csalási ügyet tárgyaltak, amikor - sajtóértesülések szerint - az ügyészség munkatársai megérkeztek a tárgyalóterembe és magukkal vitték az egyik vádlott ügyvédjét.

Dr. Prágai Erika, a Szegedi törvényszék szóvivője elmondta: az eljárást vezető bírónő tovább folytatta az ügyet, mert több más vádlott is volt a saját védőikkel, akiket meg tudott hallgatni.

A bíróság honlapja szerint a reggel 9 óra óta tartott tárgyalás egy olyan ügyről szólt, amiben a vádlottak bűnszervezetet működtettek, amin belül egy Szlovákiában működő cég nevében különféle műszaki cikkek vonatkozásában fiktív termékértékesítéseket és fiktív termékbeszerzéseket szerepeltettek az irányításuk alá tartozó cégek könyvelésében és adóbevallásaiban, amikben a fiktív beszerzésekre tekintettel általános forgalmi adót igényeltek vissza. Valójában azonban a híradástechnikai, elektromos háztartási és szórakoztató elektronikai termékek zöme Magyarország területét nem hagyta el, azokat jellemzően webáruházakon keresztül értékesítették. A bűncselekmény elfedésére fiktív értékesítési láncolatot hoztak létre a bűnszervezet közreműködésében érintett személyek és cégek részvételével.

Tavaly decemberben szintén letartóztattak egy ügyvédet, aki ráadásul az MSZP óbudai önkormányzati képviselője is volt. Simonka Csabát zsarolás, ügyvédi visszaélés, közokirat-hamisítás és kábítószer-kereskedelem miatt vettek őrizetbe – írta az Index.