Az AIBA logója

Számos afgán ügyvéd került az új fundamentalista muszlim vallási hátterű tálib rezsim célkeresztjébe különösen az afgán állampolgárok alapvető jogainak védelmében vállalt aktív szerepük miatt. Az új, tálib rezsim bezáratta a mintegy 5500 tagú (a tagság 25% -a, 1375 nő) Afganisztáni Független Ügyvédi Kamarát, így az ügyvédi hivatás független gyakorlása többé nem lehetséges.

Nő ügyvédek konzultációja Kabulban, az Afgán Független Ügyvédi Kamarában, 2018-ban. Középen a kamara elnöke: Ruhullah Qarizada

Az ügyvédek nem csak az új rezsimnek, hanem - sajátos módon - a tálib hatalomátvételt követően szabadon bocsátott azon korábbi foglyoknak is célpontjai lettek, akik vagy korábbi védőügyvédjeiket akarják felelősségre vonni elítélésükért, vagy bosszút akarnak állni azokon az ügyvédeken, akik az ő áldozataikat képviselték azokban az ügyekben, amelyekben elítélték őket.

A női ügyvédek különösen nagy veszélynek vannak kitéve, és a súlyos megtorlástól való félelem miatt megfosztják őket alapvető jogaiktól, köztük attól a joguktól, hogy törvényes ügyvédi tevékenységüket gyakorolják.

Margarete von Galen

A CCBE elnöke, Margarete von Galen elmondta: „Egy megbízható helyszíni forrás szerint mintegy 30 000 bűnözőt engedtek ki a börtönökből, közülük 10 000 közvetlen fenyegetést jelent azokra az ügyvédekre, akik védőügyvédként tevékenykedtek vagy - különösen a női ügyvédek -, akik olyan ügyekben képviselték ügyfeleiket, amelyekben ezeket a foglyokat elítélték. Jelenleg mintegy 200 női ügyvédet fenyeget életveszély korábbi törvényes tevékenységük miatt.”

A CCBE hangsúlyozni kívánja továbbá az afganisztáni jogászság által az alapvető jogok védelme érdekében elért eredmények fontosságát, valamint rá akar világítani arra, hogy Afganisztánban elengedhetetlen a jogi hivatásrendek, közöttükénekaz ügyvédek függetlenségének garantálása az igazságszolgáltatás függetlenségének és integritásának, valamint a jogállamiság megőrzésének az érdekében.

Mindezzel összecseng az az üzenet, amit a CCBE az Európai Ügyvédek Napja (október 25.) alkalmából adott ki. Erről bővebben ebben a közleményünkben írtunk:

(Címfoto: Ülésezik az Afgán Független Ügyvédi Kamara egyik bizottsága Kabulban, 2018-ban, középen az elnök: Ruhullah Qarizada)