Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának tagjaként Angus King joggal aggódhat, hogy a Pegasus-ügyhöz hasonló megfigyelés célpontjává válik. A politikus a közelmúltban azt javasolta a beosztottjainak: rendszeresen indítsák újra a mobiltelefonjukat, mivel ezzel megnehezíthetik a hackerek munkáját.

Megnehezíteni a kémek, hackerek dolgát - ez az egyszerű trükk célja - nyilatkozta a szenátor az Associated Pressnek. King szenáror - miként arra a Szabad Európa cikke is utal - valójában az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) telefonos biztonsággal kapcsolatos útmutatását követi. Az elektronikus hírszerzésért is felelős ügynökség tavaly tett közzé egy kézikönyvet arról, hogyan akadályozhatják meg a mobiljuk megfigyelését azok, akik valamilyen okból megfigyelés célpontjai lehetnek. Az egyik tanácsuk: időnként kapcsoljuk ki, majd kapcsoljuk vissza a mobilunkat.

De miért működik ez a rendkívül kezdetleges informatikai trükk olyan fejlett rendszerek ellen, mint például a Magyarországon is bevetett, észrevétlenül telepíthető és a telefonon küldött és kapott csaknem minden információ megfigyelésére alkalmas Pegasus?

Az NSA útmutatója szerint ezzel a módszerrel ugyan nem lehet garantálni a teljes biztonságot, de jelentősen meg lehet vele nehezíteni a telefon után kémkedők munkáját. Ugyanis újraindításkor az úgynevezett zero-click rendszerű spyware-ek (a készülék megfigyelésére szolgáló láthatatlan programok) is törlődnek a memóriából, és a hackernek ismét el kell juttatniuk azt a készülékre.

Talán legcélravezetőbb lenne minden éjszaka kikapcsolni...

A Szabad Európa sok egyéb érdekességet feltáró cikke teljes egészében ide kattintva olvasható.