Általában nem - fogalmazza meg véleményét a Budapesti Ügyvédi Kamara kelektronikus hírlevele. Az érvelés szerint: ha a birosag.hu-n az esetlegesen éppen közzétett új nyomtatvány vált elérhetetlenné és ez eredményezte a "be nem nyújtottságot", akkor viszont erre hivatkozni lehet. (Sajnos ez azért annyira nem ritka eset.) Ez azonban jó hivatkozási alap lehet akkor is, ha a www.birosag.hu nem érhető el, vagy a nyomtatványokat közzétevő http://birosag.hu/e-birosag-nyomtatvanyok oldal, és akkor is, ha az ÁNYK számára az automatikus frissítést lehetővé tevő http://csc.birosag.hu oldal nem érhető el.

A Pp. 394/J. § (5) bekezdése tartalmaz rendelkezést arról, hogy az a "bíróságnak benyújtottnak tekintendő" irat, amiről befogadás-visszaigazolást küldtek. Ezt a határidőt azonban nem a birosag.hu-ról elérhető szolgáltatás biztosítja, hanem a NISZ Zrt. rendszere. Anyagi jogi határidő elmulasztása nem, vagy csak kifejezett törvényi rendelkezés esetén igazolható.

Ezért a Pp. 394/G. § (10) bekezdése sajnos a mentesítést nem mondja ki, tehát attól, mert "a határidőt" betartottuk, még az anyagi-eljárásjogi határidő különbsége miatt nem lesz minden iratunk a bírósághoz is "benyújtott". A Pp. 394/G. § (10) bekezdése - a 103-104/A. § szerinti határidős szabályához hasonlóan - csak eljárási határidőkben segít.

Címfoto: illusztráció