Címképünkön: dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke átadja az épület jelképes kulcsát dr. Fazekas Sándornak, a Fővárosi Törvényszék elnökének a Fővárosi Törvényszék új épületének átadásán, 2015 áprilisában - MTI foto

Dr. Fazekas Sándor hat évre szóló megbízatása idén január 4-én lejárt. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke e határidő előtt ezért pályázatot írt ki a tisztség betöltésére, amelyre egyedüliként a jelenlegi elnök jelentkezett.

A Fővárosi Törvényszéken összpontosul a legtöbb ügy, ugyanakkor itt áll rendelkezésre a legtöbb emberi és tárgyi erőforrás is - hangsúlyozza január 4-én, aaz FT elnöki álláshelyére kiírt pályázatra jelenkezett dr. Fazekas Sándor január 2-i meghallgatását követően kiadott közleményében az OBH.

A törvényszéki elnöknek ezekkel az erőforrásokkal megfelelően kell gazdálkodni, ehhez pedig hatékony módszerek kialakítására van szükség - szögezi le az OBH, majd elutasításátnak indoklásául azt írja: "Az elmúlt hat évben a Fővárosi Törvényszék elnöke nem alakított ki ilyen módszereket. Így a törvényszék nem tudott súlya szerint hozzájárulni a bírósági szervezet egészének magasabb színvonalú működéséhez, sem pedig a harmadik hatalmi ág társadalmi megbecsülésének növeléséhez".

Egyúttal azt hangsúlyozza a közlemény, hogy "A Fővárosi Törvényszéken régóta fennálló problémák 2012-től megkezdett felszámolása alapvetően a törvényhozás, a kormányzat és a bírósági központi igazgatás támogatásának az eredménye. Utóbbira példa, hogy – az OBH intézkedéseinek köszönhetően – korábban soha nem látott számú bíró és igazságügyi alkalmazott dolgozhat a központi régió bíróságain".

Helyzetelemzésként az OBH úgy véli: "Az új eljárási törvények, a digitális bíróság, a bírói kar munkafeltételekkel kapcsolatos elvárásai, valamint a jogkereső ügyfelek igényeinek színvonalas kiszolgálása olyan fokozódó kihívásokat jelentenek a 2018. évtől, amely a Fővárosi Törvényszék vezetésében korszakváltást követel".

Mindezekre tekintettel nyilvánította eredménytelennek dr. Handó Tünde, az OBH elnöke a Fővárosi Törvényszék elnöki állására kiírt pályázatot.


Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke a a Fővárosi Törvényszék új ügyfélcentrumának átadásán, 2016 júliusában - MTI foto

* * *

Az ügyel összefüggő dokumentumok:

  • Dr. Fazekas Sándornak a Fővárosi Törvényszék elnöki állására benyújtott pályaműve ide kattintva olvasható.
  • Dr. Fazekas Sándornak a Fővárosi Törvényszék elnöki állására kiírt pálázat részeként megtartott meghallgatásának jegyzőkönyve ide kattintva olvasható.
  • Az OBH azon intézkedéseit összefoglaló közlemény, amely a fővárosi és Pest megyei bíróságokon dolgozó bírák számának növeléséről szól, ide kattintva olvasható.

Dr. Fazekas Sándor FT-elnökkel kapcsolatos korábbi fontosabb közleményeink:

Kritikai elemzés:

  • Handó Tünde kiütötte a Fővárosi Törvényszék elnökét: "Egy ideig nem lesz elnöke a Fővárosi Törvényszéknek, mert Handó Tünde OBH-elnöknek első körben nem sikerült megtalálnia a megfelelő jelöltet. Az egyedüliként pályázó eddigi vezető Fazekas Sándort támogatta volna a bírói kar, de Handó nem kér belőle. Ez nem egyedi eset, van benne rendszer..." (hvg.hu)