Dr. Handó Tünde - a OBH honlapján közzétett közleményük szerint - elmondta: a bírói hatalmi ágnak függetlennek kell lennie, ez azonban nem egyenlő az elszigeteltséggel, fontos a nyitottság, a visszacsatolás, a tájékoztatás. Kiemelte, hogy az OBH megalakulása előtt, 2011-ben akár hétszeres különbség is lehetett a fővárosi és a vidéki bíróságok ügyterhe között. Ehhez képest ma már a Fővárosi Törvényszék bírái az országos átlag szerinti ügyteher mellett ítélkeznek, ezzel az ügyfelek bírósághoz való hozzáférése is kiegyenlítődött. A javuló ügyforgalmi eredményeket nemcsak a hazai statisztikák, hanem nemzetközi felmérések is folyamatosan visszaigazolják. Az Európai Bizottság legfrissebb Igazságügyi eredménytáblája szerint például a közigazgatási perek intézése hazánkban a 2. leggyorsabb, a közigazgatási ügyhátralék pedig a 2. legalacsonyabb az uniós tagállamok között. Hozzátette: az időszerűség, a gyorsuló ítélkezés mellett hangsúlyt helyeztek a szakmaiság, a döntések megalapozottságának megerősítésére is. Ezt a törekvést egyebek mellett a hatályon kívül helyezések számának csökkenése is mutatja.

A bírósági vezetők kinevezéséről szólva rámutatott: a 749 bírósági vezetői poszt közül csupán 117 betöltése tartozik az OBH elnökének hatáskörébe. Hozzátette, a helyi ügyekért a helyi vezetők felelnek, az OBH elnökének felelőssége az, hogy olyan vezetőket nevezzen ki, akik képesek megoldani a problémákat. A beszámoló eredményei pedig egyértelműen alátámasztják a kinevezési gyakorlat helyességét.

Az OBH elnöke arról is beszélt, hogy az elmúlt öt évben jelentősen, csaknem 25%-kal bővült a bírósági szervezet rendelkezésére álló költségvetési forrás. Rámutatott, hogy a bírósági beruházásokat tekintve ezek az évek a kiegyezést követő aranykorhoz hasonlíthatók. Hozzátette: hosszú idő után, két lépcsőben 5+5%-kal emelkedett a bírói alapilletmény összege. A jövő évre tervezett, további 5 %-os emeléssel kapcsolatban megjegyezte: 5+10 %-os mértéket javasol, mert az igazságügyi alkalmazottak illetményemelésével feszültségek alakulhatnak ki a szervezetben.

Az Igazságügyi bizottság az OBH elnökének 2016. I. féléves beszámolóját elfogadta.

Az OBH elnökének 2016. I. féléves beszámolója ide kattintva olvasható .