A Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda főmunkatársa ismertette, hogy a GDPR bevezetéséhez hasonló szintű implementációs intézkedések sora vár minden 50 főnél több munkavállalóval rendelkező cégre – számolt be a Portfolio.

Dr. Kopasz János

Eddig is lehetőség volt a bejelentővédelmi rendszer alkalmazására, mostantól azonban ez már nem opcionális, hanem kötelező. Egy olyan belső szisztéma kialakítását követeli meg a társaságtól, ami lehetővé teszi, hogy ha a munkavállaló a munkavégzése keretében bármilyen visszásságot, jogszabályellenes tettet, szabálysértést tapasztal, akkor egy védett belső csatornán keresztül be tudja jelenteni ezt a visszaélést, abból a célból, hogy a dedikált bejelentővédelmi osztály kivizsgálja az esetet, és orvosolják azt. Ezzel végeredményben nyer a vállalat, hiszen feltár a munkavállaló egy belső visszásságot, amelyik kockázatot jelent, adott esetben veszteséget is termelhet. De a munkavállaló is nyer, hiszen védve van a rendszer keretében, tehát semmiféle megtorlás nem érheti a bejelentése miatt – ismertette előadásában dr. Kopasz János, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda főmunkatársa.

Fontos megjegyezni: ez egy kötelező új intézkedés lesz, mely szektorsemlegesen valamennyi iparágba be kell vezetni – nem lesznek kivételek.

Érdemes tehát időben elkezdeni a felkészülést, hiszen egy szigorú szabályokhoz kötött folyamatrendszerről van szó. A bejelentőt semmilyen megtorlás nem érheti amiatt, hogy hangot emelt egy visszaéléssel kapcsolatban – és persze nem szabad megfeledkezni a GDPR-ról sem, hiszen a bejelentési folyamat és annak feldolgozása során szigorú szabályokat kell követni.

"A szabályozás középpontjában a munkavállaló áll, neki biztosítja a jogszabály ezt a lehetőséget. De nem csak a jelenlegi, korábbi munkavállalók is tehetnek bejelentéseket, vagy akár olyan személyek is, akik nem is munkavállalók: pályázók vagy egy adott állásajánlatra jelentkezők, beszállítók, üzleti partnerek, vagy akár munkavállalók családtagjai" - mondta a szakember.

A cikket teljes terjedelmében ide kattintva olvashatja el.