Az üggyel kapcsolatos korábbi közleményeink itt olvashatók:

Valótlanság, hangulatkeltés, csúsztatás - a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének válasza a "sorosozásra" (ide kattintva olvasható)

Soros kezében az országos és a fővárosi ügyvédi kamara - állítja Szabó Krisztián Szilárd Fidelitas alelnök - Vádak, videoval - Mi jöhet még? (ide kattintva olvasható)

Dr. Gulyás Gergely megvédte a MÜK-öt, a BÜK-öt, a Helsinki Bizottságot, majd helyretette a Fidelitast, "alaptalannak és károsnak" nevezve vádaskodásukat (ide kattintva olvasható)

* * *

Alábbi, legújabban a Magyar Demokrata c. hetilap által is felvetett, alapvetően a névtelenségbe burkolózó "tűzfalcsoport" blogbejegyzésére alapuló kérdéssorára válaszolva, a BÜK elnöke a következőket összegezte:

Dr. Réti László, a BÜK elnöke a Magyar Demokrata kérdésére megerősítette a BÜK elektronikus hírleveleinek a "tűzfalcsoport" által kifogásolt azon közleményei létét, amelyek a Magyar Helsinki Bizottság egyes híreivel, programjaival foglalkoztak. Elmondta, minden olyan szakmai szervezettel készek együttműködni, amelynek tevékenysége az ügyvédséggel összefügg, vagy ügyvédi kérdésekkel kapcsolatos kutatásokat végez. Példaként hozta fel a Magyar Ügyvédnők Egyesületével, a Kisebbségi Jogvédő Intézettel vagy a Bethlen Gábor Alapítvánnyal való szakmai kapcsolatukat is, valamint megjegyezte, hogy 2006-2009 között a Nemzeti Jogvédő Szolgálattal is együttműködtek.

– A Helsinki Bizottság a BRFK-val közösen kiváló empirikus kutatást készített a kirendelt védőkről, ami azért fontos, mert az ezzel kapcsolatos aktákat mi hiába kértük volna ki – fogalmazott dr. Réti László, aki fontosnak tartja, hogy egyik esetben sem közpolitikai együttműködésről van szó. – Ha egy közpolitikai együttműködést egy szervezet szakmainak akar álcázni, attól mindig elzárkóztunk. A közpolitikai kérdésektől mindig távol tartottuk magunkat. Többször felkértek, hogy csatlakozzunk politikai tiltakozásokhoz, de ezeket mindig elhárítottuk - idézi a BÜK elnökét a demokrata.hu.

A Magyar Demokrata eredeti cikke ide kattintva olvasható teljes terjedelmében.