A brit ArroGen Group által kifejlesztett módszer speciális port használ, amelyben a mikronnál is kisebb részecskék hozzátapadnak az ujjlenyomatról maradt zsírsavakhoz. Sokkal jobb minőségű, tisztább ujjlenyomatokat hoznak létre így, ráadásul jóval többet elárulnak tulajdonosáról – számolt be az ujjlenyomatfelismerő rendszerről az Index.

Az új módszerrel ehhez hasonlóan gyűjtik össze az ujjlenyomatokat. Ezeket a mintákat aztán a laborba viszik, ahol lézerrel szkennelik be. Ahogy a gép végigmegy a felületen, elpárologtatja a lenyomaton lévő anyagokat, amelyet a gép megpróbál felismerni.

A lenyomaton hagyott összetevőktől függően képesek meghatározni tulajdonosának nemét, hogy fogyasztott-e valamilyen kábítószert (kokain, marihuána, heroin), dohányzott vagy rágott-e dohányt, sőt, hogy hozzáért-e fegyverhez vagy robbanószerekhez. Ehhez az információhoz akár egy hónappal az ujjlenyomat levétele után is hozzájuthatnak. Most azon dolgoznak, hogy egy évre növeljék ezt az időt.

A jogvédők máris tiltakoznak az új módszer ellen, hiszen így sokkal többet megtudhatnak a hatóságok bárkiről, mint eddig. Akár különösebb indok nélkül is hozzájuthatnak bárki DNS-éhez, akinek megtalálják valahol az ujjlenyomatát. Ennek vizsgálatához ugye korábban hatósági engedély kellett, most azonban elég egy ujjlenyomat-vizsgálat.

A másik oldal érvelés azonban az, hogy ha a bűnüldözők már az elején képesek kizárni néhány ujjlenyomatot, jóval kevesebb mintát küldenek majd DNS-vizsgálatra, felgyorsulhat a bűnözők elfogása.