Dr. Bánáti János

"Védőként mindig is hangoztatom, hogy a tényállást tisztázni kell, és bizonyítottnak kell lennie, csak ezt követően lehet következtetéseket levonni" - jegyezte meg dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A saját ügyénél maradva nem kívánt a politikai felhangú adok-kapokba belemenni, leszögezte, hogy az jelent meg, hogy a telefonszáma szerepel egy jegyzékben, ennyit tud biztosan.

Elmondta, kétféle lehallgatás létezik, az egyiket a büntetőeljárási törvény szabályozza részletesen (itt cél lehet a bűnelkövető megtalálása, a lopott pénz megtalálása, stb.). Ettől teljesen eltérő a nemzetbiztonsági szervek által végezhető titkos adatgyűjtés, amely sokkal tágabb fogalmat jelent. Tulajdonképpen a nemzetbiztonsági szervek céljához köthetően lehet alkalmazni titkos lehallgatásokat és ilyen kémszoftvert is, ügyvédek esetében is.

Ha egy ügyvéd belekerül egy olyan ügybe, ahol a szereplők nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, akkor adott esetben engedéllyel (vagy az igazságügyminiszter vagy bíró adhat ilyet) megfigyelhető.

Az ún. Gyárfás-ügy mellett van olyan esete, amely a szónak a tág értelmében sokkal inkább nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet. Nem zárja ki annak lehetőségét, hogy engedéllyel a kémprogramba bekerült volna.

2014-ben az alapvető jogok biztosa vizsgálta ezt a kérdést, már akkor is volt kémprogram, és megállapította, hogy van ilyen szoftver, és a törvényes keretek között ez használható. Ha illegális adatgyűjtésről van szó, akkor azt nem a szakszolgálat végezte, hiszen ők csak törvényes engedéllyel végezhetik - jegyezte meg. Addig, amíg valaki nem bizonyítja be, hogy őt engedély nélkül figyelték meg, addig azt kell mondania, hogy ilyen nem történt.

A MÜK elnöke hangsúlyozta:

a törvényt felül kellene vizsgálni, mivel a jogszabálynem körvonalazza kellő pontossággal, hogy mi minősül nemzetbiztonsági kockázatnak.

Egyetértőleg idézte a Budapesti Ügyvédi Kamara által kiadott nyilatkozatot, amely leszögezi:

amíg nincsenek biztos tények, addig óvatosan kell eljárni, de ha kiderülne, hogy jogellenes megfigyelés történt, az ellen a kamara fel fog lépni.

Az ATV-interjut ide kattintva lehet megtekinteni.