Építési engedély nélkül, egyszerű bejelentés után építhetők és bővíthetők lesznek 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakóingatlanok is, de csak természetes személyeknek saját használatra, nem kereskedelmi céllal. Erről rendelkezik az a törvénytervezet, amelynek a hatálybalépésére áprilisnál szinte biztosan nem kell tovább várni.

A parlament honlapján megjelent tervezet eredeti szövegét a Magyar Építész Kamara már véleményezte, és a kért módosításait beépítve elfogadta – tudta meg a lap dr. Hajnóczi Pétertől (képünkön). A kamara elnöke rámutatott, hogy a lakásépítésben a 300 négyzetméteres határ eltörlésével és a hozzá kapcsolódó kormányrendelet-csomag majdani elfogadásával lezárulhat a törvény finomhangolása a lakásépítési vonalon.

A jogszabály tavaly is módosult, akkor a 300 négyzetméter alatti lakóingatlanok építését egyszerűsítette a bejelentéssel, idén januártól már azok bővítését és átalakítását is bejelentési kötelezettségre változtatta, eltörölve az építési engedélykérelmet.

A megrendelőt hamarosan csak bejelentési kötelezettség terheli majd a nagyméretű ingatlanok építése és bővítése esetén is, amikor már az építészre és szakági tervezőkre, illetve a kivitelezőre hárul minden adminisztráció, no meg a korábbinál nagyobb szakmai felelősség – ezért is értékelődött fel az építési felelősségbiztosítások tartalma. És mint Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke hangsúlyozta, most minden korábbinál jobban felértékelődik a kivitelező cégek korábbi megrendelőitől származó referencia fontossága is. A most következő módosítás az építési kedvet és az épülő házak, lakások méretét számottevően már nem befolyásolja, a 300 négyzetméter fölötti kategória nem jelent tömegpiacot, ma átlagosan 100 négyzetméteres házakra vonatkoznak a megbízások.

Arról nem szól a fáma, hogy a magánszemélyeknek meddig kell birtokolniuk az ingatlant. Hajnóczi Péter szerint az építésfelügyeleti ellenőrzésekkel lehet az esetleges jogszerűtlenségeket feltárni, de elidegenítési tilalommal nem lehet az ingatlanokat terhelni, hogy meddig van a megrendelő tulajdonában, az nincs előírva.

Számok törvénye

  • 15 nappal a tervezett kezdés előtt be kell jelenteni a kivitelezést
  • 8 nap után jóváhagyottnak minősül a közműellátás és az égéstermék-elvezető megvalósítási engedélykérelme, ha nem kap érdemi választ a tervez
  • 10 éven belül a megvalósult épületről hatósági bizonyítványt kell kérni.