Az ügy előzményei, amire ez a vitairat született, ide kattintva olvasható.

A jog fegyverét "másokért és magunkért" csak érdekvédelmi célból használják, "önmagunk ellen tehát nem" - érvel vitairatában a csoport. "Önmagunk” alatt a tagságot érti, nem kizárólag azokat a személyeket, akik a szerintük szabálytalanul összehívott közgyűlés összehívásában érintettek.

A tagságnak az az érdeke - fejti ki álláspontját a csoport a továbbiakbanb -, hogy tisztán lásson a kamara gazdálkodása kérdésében, tehát annak a pénznek az elköltése kérdésében, amit a tagság fizet be a kamara számlájára. A tisztán látás pedig azt jelenti, hogy az alapszabályban rögzített határidőn belül - ennek időbelileg meghatározott bekövetkeztét vitatja, illetve hiányolja eleve a csoport - megkap minden lényeges információt a gazdálkodással kapcsolatban.

Garanciális feltétele egy közgyűlés megtartásának, hogy minden kamarai tag tudomást szerezzen a közgyűlésről - húzza alá közleményében a csoport. A meghívó kiküldésének módját, a vonatkozó időhatárok betartásának kötelezettségeit azonban a csoport továbbra is aggályosnak, sőt, szabálytalannak tartja.A tagságnak az az érdeke - szögezi le a továbbiakban a csoport -, hogy: tiszta és pontos képet kapjon a BÜK gazdálkodásáról és hogy időben értesüljön a kamarai közgyűlésről. Álláspontjuk szerint ezeknek az alapvető, garanciális elemeknek a szükség esetén akár jogi eszközökkel is történő kikényszerítése: érdekvédelem.

Egyetért a csoport azzal az észrevétellel, hogy a vélt vagy valós szabálytalanságokat ott kell feltárni és megvitatni, ahol azokat orvosolni is lehet. Ezt kísérelték meg akkor - írja vitairatávab a csoport -, amikor a BÜK elnökéhez és a főtitkárához fordultak április 7-én észrevételeikkel. Azt a választ kapták még aznap, hogy felvetésünket az elnökség elé terjesztik. Tudomásuk szerint ez azonban nem történt meg azóta sem, ellentétben a közgyűlésnek a csoport szerinti szabálytalan összehívásával.A Kollégák a XXI. századi ügyvédségért csoport vitairata teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.


A csoport egy kérdőívet is közzétett, amelyben a BÜK működésével kapcsolatos kérdéseket állítottak össze, s amelyekre várják az érdeklődő tagság válaszát.

A kérdőív ide kattintva férhető hozzá.


Fotók (fentről lefelé):

A Kollégák a XXI. század ügyvédség képviseletében:

Dr. Vauver Krisztina
Dr. Mező András
Dr. Móra László