Ban Ki Mun "rendkívüli aggodalmának" adott hangot a migránsok és menekültek európai helyzetének romlása miatt - állt abban a közleményben, amelyet az EU keddi miniszteri szintű tanácskozását és a szerdai csúcstalálkozóját megelőzően tett közzé.

A világszervezet apparátusának első embere sürgette, hogy az európai államok tegyenek eleget nemzetközi kötelezettségeiknek, beleértve a menedékkérelemhez való jog és visszaküldésre vonatkozó tilalom tiszteletben tartását.

Ban Ki Mun közölte, növekvő aggodalommal követte az európai határok lezárását, valamint azt, hogy nem állnak rendelkezésre megfelelő befogadó kapacitások és hogy az illegális bevándorlókat és menedékkérőket egyre fokozottabb mértékben kriminalizálják.

Az ENSZ főtitkára szerint minden migránst "méltósággal és az emberi jogok tiszteletben tartásával kell fogadni".

Emlékeztetett rá, hogy szeptember 30-ra, az ENSZ-közgyűlés általános vitája alkalmából rendkívüli tanácskozást hívott össze, hogy megvitassák azokat a kihívásokat, amelyeket a növekvő migrációs mozgás és a menekültek számának világszerte bekövetkezett növekedése jelent. A tanácskozáson részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is.