(Címfoto: Effi Nave a Haarez c. izraeli lap tegnapi, január 21-i lapszámának fényképén)

A január 17-én, csütörtökön tisztségéről lemondott - amint ezt internetes felületén a Jerusalem Post aznapi száma jelentette - , az igazságszolgáltatási körökben rendkívül befolyásos Effi Nave a kamara elnökeként tagja volt annak a kilenc főből álló testületnek, amely kinevezi és előlépteti a bírókat Izrael háromszintű igazságszolgáltatási rendszerében.

Az Izraeli Ügyvédi Kamara logoja

Az Izraeli Ügyvédi Kamara az elnök lemondását követő 30. és 45. nap között új elnököt kell hogy válasszon. A tiszttel járó feladatokat addig most Uri Keinan ügyvéd látja el.

A rendőrség azért tartóztatta le szerda reggel effi Navet, majd a bíróság azért rendelte el házi őrizetét, mert a gyanú szerint néhány évvel ezelőtt elősegítette egy jogásznő bírói kinevezését szexért cserébe.

Azzal is vádolják, hogy hatalmi helyzetével visszaélve viszonyt folytatott egy másik bíró feleségével, akinek azt ígérte, hogy férjét kinevezteti a fellebbviteli bírósághoz - de az előléptetés később meghiúsult. Két további hasonló ügy részletei egyelőre hírzárlat alatt vannak.

A kamara elnökére már tavaly ősszel felfigyelt a helyi média, amikor az 50 éves, válófélben lévő férfi megpróbálta barátnőjét útlevelének ellenőrzése nélkül átcsempészni a határon, de közös külföldi útjukról hazatérőben elkapták a biztonságiak, amikor egyszerre próbáltak egymáshoz simulva átjutni a beléptetőkapun. Emiatt az ügyészség már akkor vádiratot nyújtott be ellene.

Az Effi Nave személye körüli botrány az elemzők szerint jóval túlmutat egy szexuális bűnügyön, ugyanis megkérdőjelezi a jogrendszer tisztaságát és pártatlanságát.

A botrány kényelmetlen helyzetbe hozta Ajelet Saked igazságügyi minisztert is (képünkön), akinek Effi Nave szövetségese és jó barátja volt. Ajelet Saked az utóbbi években Effi Nave segítségével többséget szerzett a bírókat kinevező grémiumban, amit - a helyi hírek értékelése szerint - számos köztudottan jobboldali beállítottságú jogász megbízatásához használt fel.

"Ez egy nagyon nehéz nap számomra igazságügyi miniszterként és nőként"- mondta Ajelet Saked minap egy konferencián ezzel kapcsolatban.

Nyomozók kutatták át az ügyvédi kamara jeruzsálemi irodáját, és számos tanút beidéztek kihallgatásra.
Nehéz helyzetbe került Effi Nave letartóztatásával Aviháj Mandelblit főügyész is (képünkön), aki szintén Effi Nave közeli barátja, s akit - a sajtóhírek szerint - számos alkalommal láttak együtt vendéglőkben Ajelet Sakeddel és Effi Navével. Ezért ebben az ügyben nem ő, hanem helyettese képviseli majd az ügyészséget.