A "XXI- századi ügyvédek" felpanaszolják: az események oda fajultak, hogy már nemcsak az e-mail postaládájukba kapják meg a tájékoztatást arról, hogy az ÜÖE a 2014-es kamarai választásokkal kapcsolatban a Kúria előtt folyamatban lévő felülvizsgálati eljárásban kérte dr. Baka András bíró és dr. Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának vezetője kizárását az ügy elbírálásából, elfogultság miatt. És arról sem, hogy a kamarai közgyűlés összehívását is jogellenesnek tartják, mert azt a MÜK által kijelölt elnökség tette meg.

Sajnálatosnak tartják, hogy azóta ezek a - véleményük szerint a budapesti ügyvédek belügyébe tartozó - információk már megjelentek a Magyar Nemzet online oldalán is, ráadásul olyan szövegkörnyezetben, ami nyilvánvalóvá teszi, hogy az újságíró magukat a beadványokat is látta.

Álláspontjuk szerint: "Egyre inkább úgy tűnik, hogy a mindent mindenhol megtámadó és ezt világgá kürtölő csoport küzdelme az utolsó utáni pillanatig taktikázva időt húzó vezetéssel abba az irányba visz, hogy egyszer csak egy megszüntetett ügyvédi kamarát és egy helyette létrehozott ügyvédi kart látunk majd, rosszabb esetben egy minisztériumból ránk kényszerített elöljáróval. A tiszta helyzetet csak egy új választás hozhatja meg. Tegyünk közösen érte!"

Levelükhöz mellékelték a választásokat követelő indítványunkat is. A dokumentum ide kattintva olvasható.

* * *

Szerkesztőségi megjegyzés:

(Frissítve: 2016.01.29)

1. Mivel igyekszünk mindig mindent elolvasni, ami a honi ügyvédséggel kapcsolatos, megosztjuk olvasóinkkal egyik, számunkra érdekes észlelésünket: a) az Ügyvédi Összefogás Egyesülete következetesen "kollektív" közleményekkel, körlevelekkel jeleníti meg magát (sajnos, honlapjukon sem találtuk az egyébként adatkezelést is végző internetes médiumok számára jogszabály által kötelezően feltüntetendő impresszumot, azaz a honlap kiadásért és tartalomért felelős intézmény, egyesület és személy/személyek címét, elérhetőségét, az adatkezelésre vonatkozó adatvédelmi tájékoztatót, továbbá: az adatkezelés NAIH-tól kért és kapott nyilvántartási számát stb. - mindezt persze nem nehéz korrigálni, semmiképpen nem ártanának vele maguknak), b) a "Kollégák a XXI. századi ügyvédségért csoport" honlapja, közleményei, körlevelei nevekkel is azonosíthatók. Ez a legutóbbi is, amelynek végén a tartalomért a következő ügyvédek vállalják a felelősséget: dr. Mező András, dr. Nagy Zoltán, dr. Németh Zsolt.

2. Külön cikkben lenne érdemes foglalkozni - tervezzük is egy alkalommal - a ki tudja hogyan "elszabadult" kamarai címlisták ügyével, az azokra immár a legszélesebb körökből érkező, kéretlen leveleknek (spam-eknek) minősülő küldemények ismereteink szerint jogszabályba ütköző voltával.