Vera Jourová

Vera Jourová elnökhelyettes bejelentette a német Tagesspiegelnek adott interjúban (2020. december 27-én jelent meg, magyar fordításunk ide kattintva olvasható), hogy a jogállamisági mechanizmust a tervek szerint már a jövő év elejétől kezdődően használni fogják a lengyel és a magyar kormányra összpontosítva. Ez azt jelenti, hogy "nem menekül meg egyikük sem az esetleges szankcióktól". Mindez egyben arra utal, hogy valóban összekapcsolják az uniós támogatások odaítélését a jogállami normák betartásával. Vera Jourová úgy fogalmazott, keményen dolgoznak azon, hogy a megfelelő eszközöket alkalmazzák a jogállamisági követelményeket megsértőkkel szemben. A lengyel és a magyar kormánnyal kötött megegyezés értelmében az Európai Bíróság előbb megvizsgálja az új szabályozást. Vera Jourová minél előbb tisztázni akarja a helyzetet. A biztos véleménye szerint a procedúra azonban nem vesz majd igénybe egy teljes évet,

Vera Jourova, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosas a német újságnak adott interjúban elmondta, hogy jövőre új jogállamisági mechanizmust tervez alkalmazni Lengyelország és Magyarország tekintetében. A két közép-európai állam nem kerülheti el az EU ellenőrzését és az esetleges szankciókat az általuk bevezetett politikák miatt, amelyek Brüsszelben sokak szerint aláássák a jogállamiságot.

Az év elejétől akarják kezdeni a jogállamiság mechanizmusára vonatkozó szabályozások végrehajtását, ami azt jelenti, hogy Lengyelországra és Magyarországra fognak összpontosítani. Szavai azt is világossá teszik, hogy az Európai Bizottság az új mechanizmust kívánja felhasználni, összekapcsolva a finanszírozást a jogállamiság tiszteletben tartásával, amelyet a legutóbbi uniós költségvetés tartalmazott.

Bár a mechanizmus - tette hozzá - nem „csodaszer” az EU problémáinak megoldásához, hanem egy újabb eszköz.

Az EU-nak immár további eszközeink vannak a szankciók alkalmazására - mondta. Keményen kívánnak dolgozni annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki azokból az eszközökből, amelyek az uniós finanszírozás csökkentéséhez vezethetnek. A tagállamokban a jogállamiság ellenőrzésére vonatkozó meglévő uniós szabályokat is alkalmazni kívánják.

Az új mechanizmus értelmében, mint már közismert, az uniós költségvetési kifizetések visszatarthatók azoktól az országoktól, amelyekben a jogállamiság megállapított megsértése veszélyezteti az uniós források kezelését.

A bizottságnak azonban ki kell dolgoznia és jóvá kell hagynia a rendelet alkalmazására vonatkozó iránymutatásokat, beleértve az értékelés módszertanát is.

Ezenkívül az EU, valamint a lengyel és a magyar kormány között létrejött megállapodásnak megfelelően az új szabályozásokat először az Európai Unió Bírósága fogja ellenőrizni.

Vera Jourova reményei szerint a bírósági eljárás kevesebb, mint csak 12 hónapot vesz majd igénybe.