Dr. Farkas Gábor

„Az Országgyűlés ezen döntése a magyar vállalkozások jelentős százalékát érintheti, hiszen a törvényjavaslatban foglaltak óriási lehetőséget biztosítanak számukra" – hívták fel a figyelmet a PwC Magyarország adószakértői.

A változás hatására felmerült annak lehetősége, hogy visszaigényelhetik rég elveszettnek hitt áfájukat – mondta dr. Farkas Gábor, a PwC Magyarország adószakértője, miként az az Origón olvasható.

A PwC adószakértői felhívják a figyelmet: azon túlmenően, hogy a vállalkozások rendelkeznek a múltban keletkezett, ki nem fizetett követeléssel, kiemelten fontos, hogy felkészüljenek a jövőben esetlegesen felmerülő behajthatatlan követeléseik kezelésére, és már a jogszabálynak megfelelően dokumentálják az ilyen eseteket.

Ez alapfeltétele annak, hogy az újonnan megnyíló áfa-visszaigénylési lehetőség egyszerűen és gyorsan igénybe vehető legyen számukra.

A 2020. január 1-jén hatályba lépő jogszabályváltozás behajthatatlannak tekinti a követelést, és lehetőséget nyújt a megfizetett áfa visszaigénylésére többek között az alábbi esetekben:

  • amennyiben a kötelezett végrehajtás alatt áll, és a végrehajtás során bizonyítást nyert, hogy nincs, vagy csak részben van fedezet a követelés kielégítésére;
  • ha például a kötelezett felszámolása során a felszámoló írásbeli nyilatkozatában igazolást adott arról, hogy az adós nem rendelkezik megfelelő fedezettel.

„A törvénymódosítás tehát pozitívan érint majd minden vállalkozást, amelyre nem vonatkoznak a korlátozó rendelkezések, illetve fennáll olyan követelésük, amely megtérítésének esedékessége óta legalább egy év eltelt" - tette hozzá dr. Farkas Gábor.