Miért olyan ritka a kisértékű követelés európai eljárása Magyarországon vagy Csehországban?

A kisértékű követelési eljárást kevesen használják, legalábbis a cseh bíróságokra kevés beadvány érkezik, mondhatjuk, hogy ez egy olyan jogi eszköz, amelyet valamilyen módon ismertebbé kell tenni. Van egy ehhez kapcsolódó új szabályozás, amely javít az előzőn, – a Brüsszel rendelethez hasonlóan is felmerült ennek a szükségessége pár éve – az Európai Bizottság benyújt néhány ötletet, fejlesztési javaslatot, így a következő évi szabályozás kapcsán látni fogjuk, hogy azok segítettek-e az eljárást népszerűbbé tenni a gyakorlatban.

Mit gondol, mi a célja a kisértékű követelési európai eljárásnak és az Európai fizetési meghagyásnak?

Legfőképpen az, hogy leegyszerűsítsék az olyan követelésekhez kapcsolódó nemzetközi beadványok elbírálását, amelyek nem vitatottak, egyszerűek, nem igényelnek felsőbb fokon történő eljárást. Azoknál az ügyeknél alkalmazzuk ezeket az eljárásokat, amelyek esetében nincs szükség hosszadalmas és bonyolult bírósági tárgyalásokra, a kérelmezőnek pedig gyors döntésre van szüksége, amely döntés bármely köztes eljárás nélkül hatályos minden tagállamban.

Mi a különbség az Európai fizetési meghagyás, kisértékű követelés és a nemzeti eljárások között?

Vannak különbségek, de például a cseh eljárásjogban is létezik fizetési meghagyásos eljárás, amely nem különbözik sokban az európaitól, a fő elvek ugyanazok. Tehát ez egy egyszerűsített eljárásról beszélünk, amely során a kérelmezőnek nem kell hatalmas mennyiségű információt és főleg bizonyítékot biztosítania és könnyen és gyorsan döntenek az ügyében. A cél minden esetben ugyanaz, gyors döntést hozni a nem vitatott követelések esetében.

Mikor alkalmazható az európai fizetési meghagyásos eljárás?

Mindenképpen polgári vagy kereskedelmi ügyről kell, hogy legyen szó, európai jogi értelemben. Mindenképpen határon átnyúló ügy kell, hogy legyen, ami azt jelenti, hogy legalább az egyik fél más tagállamban kell, hogy tartózkodjon, vagy éljen, mint ahol az ügy zajlik.

(Forrás: OBH)