Egyik kormányközeli szakértő szerint

dr. Varga Judit azért is lesz alkalmas igazságügyminiszternek, mert jól ismeri a “haderőnemeket”:

a diplomáját a Miskolci Egyetemen szerezte meg, utána előbb a londoni központú Freshfields Bruckhaus Deringer budapesti irodájában dolgozott ügyvédjelöltként, aztán egy évig a szintén a nemzetközi Hogan & Hartson budapesti irodában. Fia születéséig 2006 és 2009 között a Fővárosi-, és a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) volt fogalmazó.

Áder János, a volt munkaadó véleménye

Az elmúlt 30 évben az egyik legjobb munkatárs volt, akivel dolgoztam - közölte Áder János az ATV kérdésére válaszolva dr. Varga Juditról, aki három éven át volt Brüsszelben az asszisztense, szakmai munkatársa, amikor a Fidesz európai parlamenti képviselőjeként dolgozott.

Dr. Varga Judit már EU kapcsolatokért felelős államtitkárként adott interjújában külön köszönetet mondott neki a brüsszeli startért, az első éveiért: “Sokat tanultam, tapasztaltam. Nagyon sokat köszönhetek az Elnök úrnak”. Mint környezetvédelemért felelős tanácsadó a döntések előkészítőjeként már nem csak jogászként dolgozott, egyre több köze lett a politikához is - mondta.

A köztársasági elnök elmondta: nem ajánlották a figyelmébe dr. Varga Juditot, és nem is ismerte előzőleg. Amikor kiderült, hogy Brüsszelbe megy és európai parlamenti képviselő lesz, stábot kellett szerveznie, két asszisztensre és még egy munkatársra volt szüksége. Az asszisztensi feladatkörre nyílt pályázatot írtak ki, a 18 jelentkező közül választották ki dr. Varga Juditot, akinek első körben át kellett esnie egy angol nyelvű írásos és szóbeli fordulón, és aztán a legjobb minősítést kapott hat jelentkező közül ő maga egy személyes beszélgetés során választotta ki.

A hároméves közös munka alatt szerzett benyomása alapján Áder János

dr. Varga Juditot fegyelmezettnek, pontosnak, szorgalmasnak és gyors észjárásúnak jellemezte, hozzátéve azt is, hogy megvolt benne “a feladat iránti alázat”. A brüsszeli évek alatt megismerte az európai uniós jogalkotási folyamatot, és a szakmai összefüggéseken túl a politikai összefüggésrendszer átlátására is képes volt.

Dr. Varga Judit részt vett az egyeztetéseken, a szükséges bizottsági ülésen, a háttértárgyalásokon, az előkészítő szakaszban Áder János nevében, helyette is tárgyalt. Tárgyalóképes angol, német és francia nyelvtudással rendelkezett, ismerte a jogi szaknyelvet, a jogi terminológiát is e nyelveken. Ennek birtokában a jogalkotói szándékot is világosan követni tudta, észrevette azt is például, és reagált is rá, ha a másik fél valamilyen jogi kiskaput szeretett volna alkalmazni.

Az Áder János által elmondottakból az derült ki, hogy

dr. Varga Judit brüsszeli első három éve alatt, ha kapott egy feladatot - azaz megszületett a döntés arról, hogy mi a cél és milyen eredményt várnak tőle - hacsak nem adódott egy előre nem látott probléma, vagy nem volt valamilyen “vis maior”, soha nem kérdezett vissza, a saját tudása alapján haladt előre, és megoldotta a feladatot.

Áder János asszisztenseként helyismeretet, jártasságot szerzett az Európai Parlamentben és az uniós intézményrendszerben, ezen kívül magabiztos tárgyalási stílust és fellépést is Brüsszelben.

Családi háttér

A miniszter férje jogászdinasztiából származik: édesapja dr. Magyar István ügyvéd, édesanyja dr. Erőss Mónika, a Kúria befolyásos bírája és főtitkára. Az ő édesapja volt a nyolcvanas évekből ismert Jogi Esetek című népszerű műsort vezető dr. Erőss Pál.

Dr. Varga Judit férje 2019. június eleje óta vezeti a Diákhitel Központ Zrt.-t. Szakmai pályafutását ő is a Fővárosi Bíróságon kezdte, majd ügyvéd lett. A 2006-os őszi zavargások miatt megvádolt tüntetők számára kutatott fel tanúkat és az akkor még szintén ügyvéd dr. Gulyás Gergellyel minden péntekre demonstrációt jelentettek be a Kossuth térre. Közösen támadták meg a bíróságon is a rendőrség elutasító határozatát. A Fidesz 2010-es kétharmados választási győzelme után Magyar Péter a Külügyminisztérium szakdiplomatájaként a brüsszeli állandó képviselet munkatársa lett, 2015-től pedig a Miniszterelnökség csoportvezető diplomatájaként az Európai Parlament és a kormány közötti kapcsolattartásért felelt. 2018 szeptemberétől a Magyar Fejlesztési Bank Uniós Jogi Igazgatóságának vezetője lett.