Az Európai Parlament belső szabályzatának javításáról szavaztak január 31-én a képviselők– tájékoztatott honlapján az Európai Parlament. Mint írták: a kiegészítéssel az átláthatóságot kívánják növelni olyan találkozók esetében, amelyek a jogalkotásban részt vevő képviselők és olyan szervezetek képviselői között történnek, akik a jogalkotásból előnyre tehetnek szert vagy veszíthetnek valamit általa.

A Parlament úgy döntött, ha egy képviselő egy jelentés előadója, árnyékelőadója, vagy egy bizottság elnöke, köteles az ehhez kapcsolódó találkozóit, megbeszéléseit ezentúl közzétenni a Parlament honlapján. A többi képviselőt is arra biztatják, hogy tegyen így.

Richard Corbett (szocialista, brit), a jelentés szerzője elmondta: „ezeknek az új jogszabályoknak köszönhetően a Parlament nyitottabb, átláthatóbb és elszámoltathatóbb lesz.”

Kik az előadók, az árnyékelőadók és a bizottsági elnökök?

  • Az előadó egy olyan képviselő, aki előterjeszti a Parlament álláspontját egy témában. Az előadók nem csupán a saját véleményüket fogalmazzák meg, de megpróbálnak elegendő politikai támogatást is gyűjteni.
  • Az árnyékelőadók egy képviselőcsoport nevében követik a folyamatokat. Képviselőcsoportjuk álláspontjának megfelelően javaslatokat tesznek a jelentéssel kapcsolatban, és megpróbálnak kompromisszumot elérni a megszavazandó szövegről.
  • Az előadók és a bizottsági elnökök a Tanáccsal és a Bizottsággal is tárgyalnak annak érdekében, hogy meg tudjanak egyezni a jogszabályok végső szövegéről.

Még nagyobb átláthatóság

A Parlament már korábban is tárgyalt a Bizottsággal és a Tanáccsal az Átláthatósági nyilvántartásról, amely az olyan lobbiszervezetek nyilvános regisztrációját rögzíti, akik kapcsolatban állnak az uniós intézményekkel. Danuta Hübner (néppárti, lengyel), a tárgyalásokat vezető képviselő, az alkotmányos ügyekért felelős szakbizottság elnöke, és Sylvie Guillaume (szocialista, francia), az EP alelnöke reményét fejezte ki, hogy ezután a szavazás után az elmúlt hónapokban lelassult tárgyalások újult erővel folytatódnak.

„Nagyszerű hír! A Parlament többsége támogatta a jogalkotás még nagyobb átláthatósága érdekében hozott szabályokat. Most már következhetnek a tárgyalások az Átláthatósági nyilvántartásról. Az idő sürget” – írta Twitter oldalán Sylvie Guillaume.

Danuta Hübner hozzátette: „a labda most a Bizottságnál pattog. Az Átláthatósági nyilvántartással kapcsolatos munkát be kell fejeznünk a ciklus végéig.”