Dr. Sors László

Jó pár állásajánlat közül választhat, aki azt tervezi, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) helyezkedik el – írta a Magyar Nemzet.

A pályázatokat a fővárosi igazgatóságok hirdették meg. Ezek mellett informatikai szakemberek jelentkezését is várja a hivatal, ami nem is csoda: a NAV az utóbbi években számos fejlesztést hajtott végre, az adócsalók, a feketegazdaság szereplői elleni fellépés legfontosabb eszközeinek ma már az informatikai rendszerek számítanak.

Vidéki állások is elérhetők, a Budapesttől távolabbi helyeken ugyanakkor – a jelenlegi hirdetések szerint – leginkább pénzügyőrökre van szükség. Pillanatnyilag például Beregsurányban, Tiszabecsen, Záhonyban, Tompán, Hercegszántón és Röszkén vannak szabad vámügyintézői posztok, de a Liszt Ferenc-repülőtéren működő NAV-kirendeltségen is akad megpályázható állás, ahogy például pénzügyőrjárőrnek is beállhatnak az arra alkalmasak.

Az egyenruhás állomány létszámának növelése a jelek szerint lényeges kérdés, olyannyira, hogy a cél eléréséért egyenesen toborzást hirdetett a hatóság, a munkát keresők érdeklődésének felkeltéséért pedig külön honlapot is kialakított a szervezet. Innen sok más mellett kiderül, hogy a NAV milyen kiegészítő juttatásokat kínál, de felsorolják azt is, melyek az alapvető feltételek. Előbbiek között utazási kedvezmény, lakhatási és üdülési támogatás szerepel, valamint kafetéria és például kedvezményes koncertre, színházba járási lehetőség. Az elvárások között a fizikai-egészségügyi alkalmasságon és az érettségin túl a kifogástalan életvitelt és a pszichikai alkalmasságot is feltüntették.

Mindehhez érdemes felidézni a NAV vezetőjének nyári nyilatkozatát: dr. Sors László júniusban a Magyar Nemzetnek – a korrup­ciós ügyeket firtató kérdésünkre – arról beszélt, hogy a felvételnél külön pszichológiai teszttel mérik fel a jelentkezők korrupciós hajlamát, hajlandóságát. Az államtitkár akkor rögzítette: az adóhatóságnál továbbra is zéró tolerancia van érvényben a korrupcióval szemben, a visszaéléseket nem tűrik el. Ezek megakadályozásáért – egyebek mellett – átalakították a belső ellenőrzési rendszert és együttműködnek külső bűnüldöző szervezetekkel.