Natalja Mackevics

A hónap elején léptek hatályba a belarusz ügyvédi kamaráról és a jogi képviseletről szóló törvény új, kormány által támogatott módosításai, amelyeket széles körben bíráltak, mivel céljuk az, hogy a kormány ellenőrzése alá vonják a jogi szakmát és aláássák a függetlenségét – írta a Szabad Európa.

Az új jogszabály az ügyvédeket egyenként célba vevő, masszív fellépést követően született. A hatósági intézkedések során mintegy három tucat védőügyvédet – akik közül sokan kiemelkedő ellenzéki személyiségeket és kormányellenes aktivistákat védtek – megfosztottak működési engedélyétől.

Ewelina Ochab

„Az ügyvédek olyan emberek, akik megvédik az állampolgárokat a hatóságoktól – mondta Dmitrij Lajeuszkij – egy ismert védőügyvéd, akinek júliusban vonták be az engedélyét – a Szabad Európa belarusz szolgálatának. – Most már maguk az ügyvédek is védelemre szorulnak. De amit látunk, az a közöny a nyilvánosság részéről.”

Október 25-én Natalja Mackevics ügyvédet – akinek ügyfelei közé tartozott a két bebörtönzött elnökjelölt, Viktar Babarika és Szarhej Cihanouszkij is – nem részletezett, állítólagos vétségek miatt kizárták a Belarusz Ügyvédi Kamarából. Ő volt az ötödik Babarika védői közül, aki elvesztette az engedélyét.


Ljudmilla Kazak

Az ügyvédek elleni kormányzati támadás része az Aljakszandr Lukasenka hatodik elnöki ciklusát lehetővé tévő, 2020. augusztusi, vitatott elnökválasztást követő fellépésnek. A hatóságok több ezer embert tartóztattak le. A legtöbb vezető ellenzéki személyiséget vagy börtönbe zárták, vagy kiutasították az országból.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és más országok megtagadták, hogy Belarusz törvényes vezetőjének ismerjék el Lukasenkát, és szankciókat rendeltek el ellene és több magas rangú belarusz tisztviselő ellen a szavazás „meghamisítása” és a választások utáni elnyomás miatt.

Makszim Znak

Minszk legutóbbi lépései közé tartozik azonban a jogi akkreditáció szabályainak módosítása, ami aláássa a Belarusz Ügyvédi Kamara már amúgy is veszélyeztetett függetlenségét. Ez pedig hosszú távú következményekkel járhat az egész országra nézve.

„A munkájukat bátran végző és a belarusz kormány által önkényesen letartóztatott vagy más módon zaklatott embereket segítő ügyvédek elleni fellépés az emberi jogi helyzet súlyos romlásának jele Belaruszban. Ez maradandó nyomot hagy Lukasenka hatodik hivatali ciklusa után is” – írta Ewelina Ochab nemzetközi jogvédő a Forbes augusztusban megjelent cikkében.

Az ügyvédi kamaráról és a jogi képviseletről szóló törvény új módosításait májusban fogadták el és november 1-jén léptek hatályba. Ezek korlátozzák, hogy mely ügyvédek és ügyvédi irodák vállalhatják a bűncselekménnyel vagy közigazgatási váddal illetett ügyfelek védelmét.

Minden ügyvédnek, aki engedélyt kér, előzetes jóváhagyást kell szereznie az igazságügyi minisztériumtól. A módosított törvény felhatalmazza a hatóságot arra, hogy kidolgozza és érvényesítse az ügyvédek szakmai etikai kódexét. A módosítás létrehozza az igazságügyi minisztérium ellenőrzése alatt álló kvalifikációs bizottságot.

Az Igazságügyi Minisztérium mostantól ellenőrzi a regionális ügyvédi kamarák vezetőinek „megválasztását”, és menesztheti őket. A minisztériumnak továbbá jogában áll bármilyen dokumentumot megkapni az ügyvédi kamaráktól vagy az egyes ügyvédektől.

„A módosítások (…) még inkább aláássák az ügyvédi hivatás függetlenségét Belaruszban, és a belarusz ügyvédek még inkább ki vannak téve zaklatásnak, megfélemlítésnek és hátrányos eljárásnak, amikor szakmai feladataikat próbálják ellátni” – állapítja meg a Nemzetközi Ügyvédi Kamara Emberi Jogi Intézete, az Amerikai Ügyvédi Kamara Emberi Jogi Központja és az Ügyvédek az Ügyvédekért civil szervezet jelentése.

„Az igazságügyi minisztériumnak most korlátlan hatalma van az ügyvédek felett” – mondta Lajeuszkij ügyvéd.

„Létrehoztak egy olyan mechanizmust, amelyen keresztül, ha kell, nyomást tudnak gyakorolni azokra az ügyvédekre, akik büntetőjogi védelemben vagy politikai foglyok védelmében vesznek részt.”

„Ezek politikailag motivált változások – tette hozzá. – Ezekkel párhuzamosan láttuk az ügyvédi irodák és a magánjogi praxis felszámolását. Az én ügyvédi irodám is úgy döntött, hogy felszámolja magát.”

Októberben Ljudmilla Kazak és Makszim Znak ügyvéd elnyerte a Nemzetközi Ügyvédi Kamara 2021-es, az emberi jogok védelméhez való kiemelkedő hozzájárulásért járó díját a belarusz ellenzékiek, újságírók és aktivisták képviseletében végzett munkájáért.

„A történelemben minden zsarnok mögött ügyvédek, ügyészek és bírák álltak, akik igazolták az uralmát és lesújtottak ellenfeleire állítólagos bűneik miatt – mondta Znak köszönőbeszédében, amelyet felesége, Nadzeja Znak ügyvédnő mutatott be. – A törvény szelleméről megfeledkezve ezek az ügyvédek kinyitják Pandora szelencéjét, amely idővel elnyeli őket.”

Címfoto: Belorusz választások, 2020. 08. 12. - MTI/AP/Szergej Gric