Tuzson Bence

Az emberközpontú közigazgatás további fejlesztése érdekében egyrészt törekednek az elektronikus közigazgatás erősítésére, másrészt pedig az ügyintézési folyamatok egyszerűsítésére, ezzel kapcsolatban több ezer oldalas jogszabálycsomag is készült - mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára. az M1 aktuális tv-csatorna november 8-i reggeli műsorában.

Az államtitkár az ügyintézések egyszerűsítésére példaként említette, hogy a tervek szerint ha valaki vállalkozó akar lenni, akkor a jövőben nem kell vállalkozói igazolványt is kérnie és egy adóbejelentést is megtennie, hanem egy egyszerű adóbejelentéssel megkezdheti a tevékenységet. További példaként hozta fel, hogy eltörlik azt a szabályt, amely előírta: a vállalkozó tevékenységét 30 napon belül szúrópróbaszerűen ellenőrizni kell.

Szólt arról is, hogy meg akarják újítani az ingatlan-nyilvántartás rendszerét. Elmondta, a földhivatali rendszer Mária Terézia korából, az 1700-as évekből származik, ezen pedig változtatni kell. Erre egy kétéves programot dolgoztak ki, a cél az, hogy a teljes nyilvántartást elektronikusan hozzáférhetővé tegyék.

Úgy fogalmazott:

azt szeretnék, hogy ha valaki két év múlva egy adásvétel miatt betér egy ügyvédi irodába, mire kisétál onnan, a tulajdonjoga már be is legyen jegyezve.
Dr. Hidasi Gábor

Tuzson államtitkár nyilatkozata, a többezer oldalas jogszabálycsomag kivételével, nagyszerű híreket tartalmaz. Kizárt, hogy van olyan, aki az egyszerűsítéssel, ésszerűsítéssel, korszerűsítéssel és gyorsítással ne értene egyet - mondotta az Ügyvédfórumnak a kérdésben egyik szaktekintélynek számító budapesti ügyvéd, dr. Hidasi Gábor.

Nagyon időszerű a földhivatali rendszer korszerűsítése - hangsúlyozta. A teljeskörű hozzáférés lehetővé tétele az ingatlan-nyilvántartáshoz megkönnyíti majd valamennyi ügyvéd és ügyfele tájékozódását, fokozza a nyilvánosságot és a közhitelesség által biztosított védelmet, de ügyvédi szempontokon túlmenően is nagyon hasznos.

A tény- és jogváltozások átvezetésének felgyorsítása nagyobb ügyletbiztonságot jelenthet - mutatott rá az ügyvéd.

A tény- és jogváltozások átvezetésének robotizálásához szükség lesz digitálisan feldolgozható okiratokra és ezek jogszabály által előírt mintáira is. Ez azt jelenti, hogy az ingatlan-nyilvántartási változást előidéző adatok és nyilatkozatok egy olyan digitálisan olvasható okiratba kerülhetnek, amelyben a felek által tett egyéb, az ingatlan-nyilvántartási tartalmat nem érintő szerződéses nyilatkozatok nem szerepelnek.

Jelenleg ugyanis keverednek - hívta fel dr. Hidasi Gábor ügyvéd -, és

csak nagy odafigyeléssel különíthetők el a jog- és tényváltozás átvezetéséhez szükséges szerződéses tartalmak a felek által lényegesnek tartott vagy jogszabály által kötelezővé tett, de az ingatlan-nyilvántartás szempontjából érdektelen tartalmaktól az egyre terjedelmesebb okiratokban.