Dr. Völner Pál

Dr. Völner Pál – az MTI szerint – közölte: a kormányzathoz érkeztek észrevételek azzal kapcsolatban, hogy több városban jogászhiány kezd kialakulni, a kormány viszont elkötelezetten támogatja a vidék erősödését. "Valljuk, hogy az ország csak akkor lehet erős és versenyképes a jövőben is, ha minden térsége az" - tette hozzá az államtitkár.

Kiemelte, ehhez hozzátartozik az is, hogy az állami hivatalokban az ország minden részén megfelelő gyorsaságú és színvonalú szolgáltatásokat nyújtanak az állampolgároknak, vállalkozásoknak, és hogy a befektetők, cégek tervezzenek is beruházni bármely térségben, jó szakemberekre számíthassanak vállalatuk fejlesztésében, így jó jogászokra is.

Csökkentik a minimumpontszámokat

Dr. Völner Pál azzal összefüggésben beszélt a jogászképzés felvételi szabályairól, hogy előzőleg Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára bejelentette: a jogászképzésben a megfelelő hallgatói létszám és eloszlás érdekében csökkentik a minimumpontszámokat az előző évi 440-ről 350-re. Ezzel párhuzamosan

meghatározták az államilag finanszírozott helyek számát is: intézményenként legfeljebb 80 ilyen helyet lehet biztosítani a jogászképzésben.

Vidék-megtartó intézkedések, ösztöndíjak

Az államtitkár emlékeztetett: a korábbi években is voltak, illetve részben fenn is maradnak a vidék megtartó erejét célzó intézkedések. Példaként említette az Igazságügyi Minisztérium Nemzeti Kiválósági Jogászösztöndíját, amely olyan jogászhallgatókat támogat, akik nem budapesti egyetemen vesznek részt nappali képzésben. Szólt a tárca tanulmányi jogászösztöndíjáról is, amelyet a nem budapesti jogi karok nappali képzésben részt vevő, de önköltséges hallgatói kaphatnak meg a tanulmányi eredményük alapján.

Rámutatott: emellett

mind a nyolc magyarországi jogi karnak segítséget nyújt a tárca kutatási és oktatásfejlesztési programok keretében, és mindegyiken támogatják a doktori iskolákat is.

A piaci és állampolgári elvárásokhoz való alkalmazkodás nélkül nem lehet eredményes és versenyképes a magyar felsőoktatás - közölte Völner Pál.

Segítség az egész Kátpát-medencére kiterjedően

Kiemelte: a kormány fontosnak tartja azt is, hogy az egész Kárpát-medencében segítse a joghallgatókat, illetve az intézményeket.

"Rengeteget beszélnek arról szerte Európában, hogy kiket milyen jogok illetnek meg, milyen - adott esetben sehová nem leírt, joginak mondott - kritériumoknak kell megfelelniük az országoknak" - mondta az államtitkár, majd hozzátette azon véleményét, amely szerint:

az őshonos nemzeti kisebbségek jogaival azonban alig valaki foglalkozik valójában.

A magyar kormány mindent megtesz a külhoni magyarság jogainak védelméért a nemzetközi fórumokon - mondta, hozzátéve:

a legfontosabb azonban az, hogy helyben, az adott közösségekben is jól képzett szakemberek álljanak rendelkezésre.

Ennek keretében a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári karának jogtudományi intézete több projektre is kap, illetve kapott támogatásokat már 2016 óta.

Dr. Völner Pál jelezte: a kormány tervei között szerepel az is, hogy a Vajdaságban is segítsék a magyar joghallgatókat, erről jelenleg is folynak tárgyalások.