Ivan Pavlov arról számolt be Telegramon, hogy Georgiába menekült, miután büntetőeljárást indítottak ellene. Az általa vezetett, Komanda 29 nevű jogvédő csoport már korábban beszüntette a működését – tájékoztatott a Szabad Európa.

„Eltiltottak a kommunikációs eszközök és az internet használatától, attól, hogy az ügyfelekkel és egyes kollégáimmal beszéljek – mondta Pavlov, hozzátéve, hogy a korlátozások miatt nem tudta hatékonyan ellátni a munkáját. – A tilalmak egy dologra nem vonatkoztak, az ország elhagyására. Ez kiutat mutatott” – fogalmazott.

Az orosz hatóságok azzal vádolták meg áprilisban, hogy információkat hozott nyilvánosságra egy rendőrségi nyomozással kapcsolatban. Amennyiben bűnösnek találják, pénzbírsággal, közmunkával vagy három hónapig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják, azonban a kivizsgálás lezárultáig egyebek mellett eltiltották attól, hogy telefonáljon vagy internetezzen.

Pavlov elmondta, hogy

a vádak Ivan Safronov újságíró ügyéhez kapcsolódnak, akinek a védelmét ellátta, és akit hazaárulással vádoltak meg, sokak szerint pusztán azért, mert a munkáját végezte. Az ügyvéd fenntartotta ártatlanságát, és úgy vélekedett, hogy „bosszúhadjárat” folyik ellene.

Nem sokkal azt követően indult eljárás a férfival szemben, hogy elvállalta a Navalnij vezette Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) jogi képviseletét. A szervezetet idén szélsőségesnek nyilvánították és betiltották Oroszországban.

A jogászokból és újságírókból álló Komanda 29 júliusban jelentette be, hogy beszünteti a működését, miután a hatóságok elérhetetlenné tették a weboldalukat, amiért állítólag egy „nemkívánatos szervezet” tartalmait tették közzé.

Oroszországban egyre szigorúbban lépnek fel a másként gondolkodók, a független újságírók, az emberi jogi aktivisták ellen a szeptemberi parlamenti választás közeledtével, amelyet fontosnak tartanak Vlagyimir Putyin államfő hatalmának bebetonozása szempontjából a 2024-es elnökválasztás előtt.