Dr. Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke április 27-i Facebook közleményében megvédte a MÜK-öt, a BÜK-öt, a Helsinki Bizottságot, majd helyretette a Fidelitast, "alaptalannak, feleslegesnek és károsnak" nevezve Szabó Krisztián Szilárd Fidelitas-alelnök vádaskodását. Erről szóló ÜLO-közleményünk ide kattintva olvasható.

Frissítés: a Helsinki bizottság honlapján olvastuk: “Bocsánatot kérünk a Helsinki Bizottságtól, amiért a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség szóvivője, dr. Hoppál Péter 2013. augusztus 17-én tartott sajtótájékoztatóján valótlanul állította, hogy a Helsinki Bizottság azért kap támogatást a Soros György személyéhez köthető szervezetektől, hogy cserébe Magyarországot, a Fideszt, illetve a magyar kormányt lejárassa.” - Ezzel a szöveggel ma (2015. november 13.) publikálta közleményét a kormánypárt. Ezzel eleget tett a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletének, amely még 2015. június 30-án kötelezte erre a Fideszt.

A Fidelitas-alelnök, Szabó Krisztián Szilárd április 26-i sajtótájékoztatója a Szalay utcában

Az elmúlt napokban a tuzfalcsoport.blogstar.hu oldalon egy tényfeltáró írás jelent meg arról, hogyan szövi be Soros György hálója a magyar igazságszolgáltatást (a cikk teljes terjedelmében a névtelenségbe burkolózó "tűzfalcsoport" honlapján olvasható itt: http://tuzfalcsoport.blogstar.hu (mint írják, "szakmai partnerük": http://stopsoros.mk - mk = Macedonia). Az írásból Szabó Krisztián Szilárd olvasatában az derül ki, hogy Soros György, illetve a Nyílt Társadalom Alapítvány által anyagilag támogatott Magyar Helsinki Bizottság feltűnően jó kapcsolatot ápol az országos, illetve a fővárosi ügyvédi kamarával .

A Fidelitas országos alelnökének értelmezése szerint az együttműködés keretében a kamarák segítségével a Magyar Helsinki Bizottság rendszeresen tartja a kapcsolatot a hazai ügyvédséggel, véleménye migránskérdésben széles teret kap az ügyvédi kamaráknál .

Az írásból az is kiderül szerinte, hogy a Magyar Helsinki Bizottság feltehetően kontrollálni akarja az ügyvéd-kirendelés intézményét, mint ahogy már szorosan kapcsolódik az ügyvédhelyettesítés rendszeréhez.

A Fidelitas elfogadhatatlannak tartja, hogy - mint fogalmazott - a Soros által pénzelt szervezetek veszélyeztetik a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét. Aggodalommal figyeljük, hogy Soros György bevándorláspárti jogászai hálót szőnek a magyar ügyvédség és az ügyvédi kamarák köré – tette hozzá.

A Fidelitas a szőnyeg szélére állítaná a MÜK-öt is, meg a BÜK-öt is

Szabó Krisztián Szilárd végül azt mondta, mivel a hazai ügyvédképzés közügy, ezért a helyzet tisztázása érdekében az alábbi kérdésekkel fordulnak dr. Bánáti Jánoshoz, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökéhez, valamint dr. Réti Lászlóhoz, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökéhez. Íme a kérdéssor, eredeti nyelvezetben:

  • Milyen szempontrendszer alapján választotta szoros szakmai partnernek a Magyar Ügyvédi Kamara és a Budapesti Ügyvédi Kamara a Magyar Helsinki Bizottságot?
  • Figyelemmel kísérik-e a kamarák a Helsinki Bizottság által folytatott ügyvédképzést?
  • Ellenőrzik-e a jogszerű adatkezelést?
  • Milyen kapcsolat van a Magyar Ügyvédi Kamara, a Budapesti Ügyvédi Kamara és a Helsinki Bizottság között? Kizárólag a Magyar Helsinki Bizottság tarthat szakmai továbbképzést az ügyvédek részére, valamint tervezik-e, hogy az ügyvédhelyettesítés rendszerébe más civil szervezeteket is bevonnak?
  • Mennyire kell igazodnia a független magyar ügyvédi karnak a Helsinki Bizottság liberális politikájához, különösen migránspolitikájához?

Végül: "A Fidelitas az ügyvédi hivatásrend legfőbb szakmai szervezeteinek függetlenségének megőrzése érdekében várja az elnökök helyzetet tisztázó és mindenkit megnyugtató válaszait".

(Hírösszefoglalónk forrásai: fidesz.hu - fidelitas.hu, videofelvétel)