Espán Zsolt (Fotó: mkvk.hu)

A vírushelyzet kapcsán szinte nincs olyan terület, ahol nem vetődött fel a kérdés, hogyan lehetne úgy minimalizálni a személyes érintkezést, hogy az a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel, de a személyes ügyintézéshez hasonló eredménnyel járjon. Az új digitális megoldások bebizonyították, hogy valóban csak akkor szükséges személyesen találkozni – akár üzleti, akár hivatalos ügyben –, amikor azt tényleg akarjuk – olvasható Espán Zsolt, a Netlock ügyvezetőjének véleménycikkében a Világgazdaság.hu-n.

Az elektronikus aláírás mint technológia nem új. A mai gyakorlatban használt módszer alapját nagyjából 25-30 évvel ezelőtt hozták létre. Ez az úgynevezett PKI-rendszeren alapuló technológia rendkívül biztonságos és hatékony is egyben – jegyzi meg.

Kiemeli: 25 év alatt olyan digitális robbanást, mint tavaly, még soha nem láttak. 2020 utolsó hónapjában tízszer annyi dokumentumot írtak alá elektronikusan, mint 2019 decemberében.

Az igénynövekedést a törvényalkotók is, és gyorsan léptek. Egy tavaly december végén megjelent jogszabály lehetővé tette, hogy videoregisztráción keresztül távolról, személyes találkozás nélkül is el lehessen végezni azt a személyazonosítási folyamatot, amely feltétele az e-aláíró tanúsítvány kiadásának. Korábban ehhez ügyfélszolgálatra kellett menni egy bizalmi szolgáltatóhoz, hogy megállapítsák, az e-aláírást igénylő személy valóban az-e, akinek mondja magát. Ma már a technológia és a jogi háttér is lehetővé teszi, hogy egy ötperces videoazonosítás mindezt kiváltsa.

Rámutat: minden adva van ahhoz, hogy a tavalyi trend folytatódjon, egyre kevesebb legyen a papír, és egyre több az e-aláírás. Ha pedig ez így lesz, idővel egyre többen jönnek majd rá, hogy a legtöbb hivatalos vagy üzleti ügy – szinte bármi, ami miatt eddig ügyfélszolgálatra kellett járni – elintézhető távolról is. Amikor pedig a fogyasztói igények átalakulnak, és tömegesen a távügyintézés felé tolódik a preferencia, a szolgáltatók is követni fogják az igényeket, le fogják építeni a klasszikus ügyfélszolgálati irodákat.

A cikk teljes terjedelemben ide kattintva olvasható.