Roberta Metsola

„Igazságosnak kell lennünk azokkal, akik védelmet igényelnek, keménynek azokkal, akik kizsákmányolják a sebezhetőket és erélyesnek azokkal, akik megszegik a szabályokat” - mondta Roberta Metsola (néppárti, máltai) képviselő az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget érintő új szabályokról való szavazás előtt.

Az elmúlt években példátlan számú menekült érkezett az Unió külső határaihoz. Az Európai Parlament jelenlegi javaslata szerint ezért 2027-ig 10 ezer főre növelik az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség tisztségviselőinek számát. Továbbá határozottabban lépnek fel a nem uniós állampolgárok visszafordításában, akiknek nincs tartózkodási engedélye – közölte az EP.

Ez a csapat egyrészt az ügynökség által alkalmazott személyzetből áll majd, másrészt az uniós tagországok által kötelezően kirendelt tisztségviselőkből.

A változtatások célja a migráció hatékonyabb kezelése, Európa külső határainak nagyobb védelme és az EU-n belüli biztonság magasszintű biztosítása. Az új tisztségviselők egy-egy uniós tagország kérésére biztosítják a határvédelmet és a migráció kezelését, valamint a határokon átívelő bűncselekmények felderítésében is segítenek. Ha valamely országban vészhelyzet áll fenn, az adott tagállam ezeket a gyorsan reagáló tisztségviselőket riaszthatja.

Ha a Tanács is elfogadja az új szabályokat, az megjelenik az EU Hivatalos Lapjában és 20 nappal később életbe is lép. Az új határőrök 2021-től állnak munkába.