Dr. Ibolya Tibor azt írta, a 48 éves budapesti férfi a megalapozott gyanú szerint egy ingatlanértékesítéssel foglalkozó cég képviselőjeként sorozatosan követett el csalásokat az ügyfelei sérelmére.

Sz. Z. egy - főként - banki hitelekkel terhelt és követeléskezelésre kiadott ingatlanok közvetítésével, értékesítésével foglalkozó zártkörűen működő részvénytársaság (zrt.) ügyvezetőjeként dolgozott.

Ügyfeleiknek azt a tájékoztatást adták, hogy a cég a jelzálogjogosult bankoktól jelentősen a piaci ár alatt tud lakásokat vásárolni, amelyeket tehermentesít, majd ezután még mindig jóval a piaci ár alatt értékesít az ügyfeleknek.

Ennek megfelelően a zrt. 2013-tól sok esetben kötött ingatlan-adásvételi előszerződést az ügyfelekkel, akik vételárelőleget, valamint foglalót fizettek.

A végleges adásvételi szerződéseket azonban nem kötötték meg, a gyanúsított tévedésbe ejtette a vevőket. Az előleg és foglaló jogcímen átvett összegeket nem az ingatlan megszerzésére és tehermentesítésére fordította, hanem ismeretlen célra, a pénzt pedig nem vagy csak részben fizette vissza a sértetteknek.

A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság teljesíti.

Az üggyel kapcsolatban a Budapesti Nyomozó Ügyészség is nyomoz egy volt budapesti ügyvéddel szemben - írta a főügyész.

Az elkövetések idején még ügyvédként tevékenykedő férfi a megalapozott gyanú szerint szerkesztette és ellenjegyezte az ügyfelekkel kötött szerződéseket, majd több esetben ügyvédi letétként átvette a vételár egy részét. A letétbe helyezett pénzzel a későbbiekben nem számolt el, hanem sajátjaként rendelkezett vele, ezáltal jogtalan hátrányt okozott.

A bíróság egyetértett az ügyészséggel abban, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyása esetén fennállna a bizonyítás megnehezítésének veszélye. Sz. Z. tekintetében emellett a bűnismétlést is reálisnak tartotta.

Dr. Ibolya Tibor közleménye szerint folyamatban van a sértettek számának, valamint az okozott kár összegének a megállapítása. A Budapesti Rendőr-főkapitányság ugyanakkor szerdán azt írta, a 48 éves Sz. Zoltán három év alatt csaknem másfél milliárd forintos kárt okozott hetven embernek.