James Murray Lynn

A 72 éves James Murray Lynn bíró – amint az a múlt héten Alan J. Taubernek, a Philadelphiai Védőügyvédek Egyesülete tagjának, Margaret Murphy igazgatási ügyekkel foglalkozó bírónak írt levélből kiderül - július 29. óta hat alkalommal nem viselt maszkot.

"Nemcsak maszkot nem viselt, hanem utasította tanácsadóit, hogy per közben távolítsák el maszkjukat" - állította levélben Tauber.

James Murray Lynn az 1991-es választása óta – kétszeri újraválasztással - bíró. Két választást nyert, annak ellenére, hogy a Philadelphia Ügyvédi Kamara mindkét alkalommal „nem ajánlott” minősítést adott az ügyről beszámoló Philadelphia Inquirer lap szerint.

Nemrég egy plexi üveg válaszfalat építettek a pulpitus körül, ahol Lynn bíró ül. Murphy szóvivője elmondta a Philadelphia Inquirernek, hogy az ügyvédek és az ügyfelek legalább 15 méterre vannak a bírótól. Lynn azért kérte az egyik ügyvédet, hogy húzza le az arcmaszkját, mert nem értette, mint mond a védő - mondta el az esetet magyarázva a szóvivő.

A szóvivő szerint Murphy igazgatási ügyekkel foglalkozó bíró már eszmecserét folytatott a védõkkel és az ügyészekkel az aggodalmaik megoldása érdekében.

A maszk viselésével kapcsolatos feszültségek a Philadelphia bírósági termekben az utóbbi napokban növekedtek, mivel a bíróságoknak a koronavírus járvány miatt márciusban történt bezárást követően most - szigorú biztonsági eljárások betartása mellett - újra kezdtek tárgyalásokat folytatni. Bár a város COVID-19 fertőzési aránya csökken, de a beltéri tevékenységeket – így a bírósági tárgyalásokat körülvevő félelmek továbbra is fennállnak.

Murphy bíróhoz intézett levelében Tauber ügyvéd megjegyezte, hogy Lynn bíró maszk-kerülő magatartása és kapcsolatos intézkedései „ellentétesek” az állami egészségügyi minisztérium július 1-i végzésével, amely arcfedést ír elő „minden olyan beltéri helyszínen, ahol a nyilvánosság általában megengedett”. Lynn bíró tárgyalójába vezető ajtónál egy táblá is jelzi: a maszk használata kötelező - írta Alan J. Taubern, a Philadelphiai Védőügyvédek Egyesületének tagja.