John Webster Szemtől szemben című filmje néhány, gyermeküket vagy testvérüket gyilkosság miatt elvesztő családtag feldolgozási történetét mutatja be egy Finnországban gyakran használt módszer segítségével – írta a 24.hu.

Az úgynevezett helyreállító párbeszéd a trauma feloldása és a gyászfolyamat megkezdése érdekében szemtől szembe állítja a hozzátartozókat a gyilkosokkal. A sokak szemében esetleg visszatetszőnek tűnő módszer során pszichológusok segítik egyfajta mediátorként a két fél találkozását és diskurzusát. Míg az eljárás az elítéltnek segíthet megérteni a gyilkosság következményeit, addig az áldozat hozzátartozóiban csökkentheti a trauma mértékét. A Szemtől szemben azt a kérdést járja körül többek között, hozhat-e vajon katarzist és valós felszabadulást a párbeszéd, illetve lehetséges-e a megbocsátás?

A resztoratív igazságszolgáltatási programot a finnországi Kylmäkoskiban levő börtön vezette be elsőként. A helyreállító találkozó, természetesen, szigorú keretek közt zajlik. Az elítélt és az áldozat hozzátartozója közötti találkozó – melynek elsődleges célja az áldozatok gyógyulása – csak akkor jön létre, ha az elkövető megbánta a bűnét. A találkozót mindkét fél részéről egy előkészítés előzi meg, melynek során a felekkel külön-külön is többször beszél egy pszichológus. A helyreállító igazságszolgáltatás során az áldozatot és az elítéltet is egyaránt segítik abban, hogy újra megtalálják a helyüket az életben, valamint az elkövető a folyamat eredményeként többé ne akarjon kárt okozni másoknak.

A Szemtől szemben több, szerettüket elvesztő családtag történetén keresztül követi végig a helyreállító program és a gyászfeldolgozás menetét. Mindannyian máshol tartanak a feldolgozásban, de egy ponton nyitottá váltak arra, hogy részt vegyenek a helyreállító programban.

A hozzátartozók elbeszélésből kiderül, hogy a legtöbben megküzdöttek a bűntudat érzésével is, vétkesnek érezték magukat, mintha az ő gondatlanságuk, törődésük hiánya vezetett volna a gyilkossághoz. Az elkövetőkkel való szembe nézés és a párbeszéd ezekben nyújthat enyhülést.

A módszer, persze, nem minden helyzetben és nem mindenki számára nyújt segítséget, de kifejezetten érdekes megközelítés. Egyszerre döbbenetes és nyomasztó látni, ahogy a családtagok feszült csendben várják a találkozót, majd magát a pillanatot, amikor ez megtörténik.

A rendező nemcsak a találkozókba, hanem az ezt felkészítő ülésekbe is bepillantást nyújt, ahol a hozzátartozók egymás közt beszélgetnek olyan dolgokról, meg kell-e bocsátani például a gyilkosnak. Az elítéltek oldaláról a kérdés viszont az, van-e joguk ahhoz, hogy megbocsássanak nekik?

Az ezekre adható lehetséges válaszokat illetően eltér a hozzátartozók véleménye, ahogy a film sem akarja egyik magyarázatot sem kiemelni, és az egyetlen igazságot hangoztató tételmondattá emelni azt. A Szemtől szemben a helyreállító párbeszéddel egy lehetőségét mutatja be a trauma- és gyászfeldolgozásnak, melynek értelmezésében az elkövető érveit is megismerhetjük.